Jak skonfigurować router D-Link DI-524? Po wpisaniu do przeglądarki strony " 192.168.0.1" ładuje się i ładuje… Ale nic. Kabel z “jedynki” podłączam do komputera. A kabel od Internetu do WAN. Nie posiadam płyty ale z tego co mi wiadomo to i tak były na niej tylko instrukcje. Pomóżcie.
A to nowy router czy od kogoś kupowałeś? Być może ten ktoś zmienił adres konfiguracji na 192.168.1.1 albo 2.1 albo 1.2 itp. Najlepiej przytrzymaj kilka sekund RESET a router powróci do ustawień fabrycznych.
No właśnie dostałem na chwilę, żeby pościągać na laptopa kilka rzeczy. Zaraz sprawdzę.
No to jak na chwilę… to może nie resetuj, bo komuś ustawienia skasujesz
Ta osoba już go nie używa, bo ma Orange Freedom Pro.
Ale wróćmy do tego: laptop wykrywa go jako “DOMEK”, co by się zgadzało bo u niego też coś takiego pisało. Po resecie niestety dalej nic… Dalej strona nie wchodzi, a laptop dalej tak samo go wykrywa.
A we właściwościach protokołu internetowego TCP/IPv4 ustawiłeś adres ip i maskę ręcznie czy masz zaznaczone automatycznie pobieraj adres ip ?
Automatycznie. Wyłączyłem go z prądu i włączyłem. O dziwo zadziałał dzięki wszystkim, którzy chcieli pomóc! Właśnie zacząłem przygodę z routerami i mogę powiedzieć, że to bardzo ciekawe urządzenia