Konfiguracja routera jako switch (adresacja)

Posiadam nieużywany router, który chciałbym wykorzystać jako switch.
Czy ktoś może pomóc w konfiguracji.
Ktoś pomoże w konfiguracji?

Urządzenie 1

Urządzenie 2 (router)

Jaki model routera??

Najprawdopodobniej wystarczy, że ustawisz na WAN jakikolwiek adres prywatny spoza sieci, której używasz (tak na wszelki wypadek, by uniknąć konfliktu), wyłącz serwer DHCP i to wszystko. Jeśli nic więcej nie miałeś nadłubane w tym urządzeniu to powinno wystarczyć.

Np. 192.168.1.2 (oczywiście jak nie masz nic statycznie pod tym adresem), albo jakiś inny poza zakresem DHCP np. 182.168.1.200 (jak oczywiście tu też nic nie masz).
Jak wspomniano, wyłącz DHCP czy wifi jak nie używasz w tym urządzeniu.

1 polubienie

On będzie go używał jako switcha, więc WANu nie musi ruszać.

WLAN zostawiłem bez zmian, ustawiłem tylko adres IP w LAN, Wifi wyłączyłem link. Jak na razie wszystko działa.

Jak wyłączyłeś usługi typu WIFI, DHCP i nie używasz portu WAN, to masz właśnie switcha dzięki temu :slight_smile:

On będzie go używał jako switcha, więc WANu nie musi ruszać.

Nie musi, chodziło o uniknięcie sytuacji w której ten router odpowie jak przyjdzie pakiet z pytaniem o adres IP pasujący do tego z WANu. Ustawienie tam czegoś z nieużywanej nigdzie indziej sieci prywanej załatwia potencjalny problem raz na zawsze.

Ktoś by musiał wcześniej ustawić sobie GW (bramę domyślną), ew. statyczny routing na to urządzenie - zmiena adresu IP, więc ktoś by celowo to z palca musiał zrobić. Switch jest w drugiej wartstwie OSI, więc nic nie przyjmie. Router jest w trzeciej warstwie OSI, więc ktoś by musiał celowo ustawić routing przez to urządzenie.
W uproszczeniu - jak używany jest jako switch (warstwa łącza danych) , to router nawet nie jest “dotykany”.