Na początku włożyłem kartę sim od orange, połączyłem się z komputerem, ale internetu nie było. Wszedłem w ustawienia przez przeglądarkę, wyczytałem gdzieś, że być może muszę wpisać ręcznie ustawienia APN. Tak zrobiłem, wpisałem co znalazłem w internecie i zaczęło to działać.
APN: internet
Auth Type: none (tu mam do wyboru jeszcze 3 opcje i nie mam pojęcia co powinno być: pap, chap, pap/chap)
username: internet
password: internet
MCC: (puste, nie mogę nic wpisać)
MNC: (puste, nie mogę nic wpisać)
Poza tym gdzieś w ustawieniach jest jeszcze coś takiego jak Network Detection.
Są tu 4 pola.
Track ip1: 114.114.114.114
Track ip2: 8.8.8.8
Track ip3: 208.67.222.222
Track ip4: 223.5.5.5
Nic tu nie zmieniałem. Co to jest i czy tak ma zostać?
Nie, zostaną np. placeholdery w wielu domenach; reklamy graficzne WP, gdzie jest używana prawdziwa subdomena np. facet wp używa kobiety wp do ładowania reklam (DNS jest zbyt nisko by wykryć, jakiś cień szansy daje pfSense, przy czym pewnie zostaje wykrywać URI co ma około 1500 znaków, a nie jak dodatek jaki zasób poprosił); bardzo podobnie jak reklamy są z domena.tld/ads/, a nie z ads.domena.tld.
Dodatkowo ich DNS może psuć strony, gdzie koszt naprawy przywróci globalnie reklamy np. Google (wtedy trzeba by stronę dodać do wyjątków, by leciała przez inne DNS-y jak urządzenie pozwala).
Placeholdery w przypadku reklam = Tło pod reklamą (szare prostokąty lub rzadziej kwadraty) lub nagłówki z dużą luką (jak autor strony robi na siłę taką lukę w szablonie):