Konfiguracja routera TP-LINK. Laptop nie widzi sieci WiFi


(mb2707) #1

Jak poprawnie skonfigurować router (TP-LINK TD-W8901G) do sieci WiFi. Internet mam z Multimedii i problem polega na tym, że internet jest tylko jak jest podłączony kabel od routera do kompa (RJ45). Gdy odłączę kabel i włączę przycisk od sieci bezprzewodowej laptop i tak nie widzi żadnej sieci bezprzewodowej. Co jest źle w ustawieniach.

beztytulu211.jpg

beztytulu161.jpg

beztytulu313.jpg

No może też jakieś ustawienia w systemie (Windows 7). Tylko proszę jasno wytłumaczyć bo zbytnio się na tym nie znam.

Dodam jeszcze, że wcześniej komp chodził pod innym routerem bez WiFi takim standardowym od MM.


(skrzek) #2

a jak podpiąłeś ten ruter ADSL, do łącza z Multimedii, gdzie jest typowy LAN???


(mb2707) #3

Tak


(skrzek) #4

ja nie pytam się czy tak, czy nie...

tylko JAK???

jak podłączyłeś kabel RJ45 od multimedi do portu WAN routera gdzie jest RJ11??


(mb2707) #5

Tz jest tak, że kabel telefoniczny RJ11 jest podłączony do routera a z routera RJ45 do kompa


(Irabuntu) #6

Sprawdź ustawienia laptopa, ewentualnie w konfiguracji routera wpisz adres mac karty lapka i aktywuj filtrowanie.

Ze screenów wszystko wygląda ok.


(skrzek) #7

ok, to może ja miałem zły tok rozumowania (nie wziąłem pod uwagę, że MM ma także usługę telefonii)

stwierdziłem że podpiąłeś RJ45 z ich modemu, do gniazda LAN 1-4 w routerze.


(mb2707) #8

Problem rozwiązałem. Wszedłem w menadżer urządzeń i z zakładki "karty sieciowe" odinstalowałem sterownik "Karta 802.11g Mini Card Wireless" i zrobiłem restart kompa. Efekt był taki, że system zainstalował sobie ponownie sterowniki i od razu pokazała się sieć WiFi przy wyżej pokazanych ustawieniach.


(Djkartofel) #9

mialem to samo komp nie wykrywal routera .

nie wiem czemu ale przy instalacji routera chyba wylacza sie opcja karty bez przewodowej

trzeba poprostu wlaczyc karte i potem pieknie wszystko dziala