Konfiguracja routera TP-LINK TL-WR941ND w sieci lokalnej

Witam,

Chciałam prosić o pomoc w konfiguracji routera TP-LINK TL-WR941ND.

Tylko od razu mówię że jestem w tym temacie trochę zielona więc proszę o wyrozumiałość.

Internet mam z sieci lokalnej. Wcześniej do jej konfiguracji potrzebowałam tylko podania takich danych:

Panel Sterowania->Połączenia sieciowe->Połączenie lokalne->Właściwości->Protokół internetowy PCP/IP gdzie podawałam Adres IP, Maske, Brame i 2 DNS od operatora sieci

Panel Sterowania->Opcje internetowe->Połączenia->Ustawienia sieci LAN->Użyj skryptu automatycznej konfiguracji gdzie podawałam adres od operatora sieci.

Taraz by zalogować się do routera zmieniłam w protokole TCP/IP ustawienia na: uzyskaj adres IP automatycznie , uzyskaj adres serwera DNS automatycznie I ustawienia w połączeniach na: Automatycznie wykrywaj ustawinienia.

I postępowałam tak jak w instrukcji obsługi, czyli:

Zalogowałam się przez stronę http://192.168.1.1 do konfiguracji.

Następnie w Quick Setup wybrałam opcje Static IP i podałam dane od operatora sieci. Na tym moja genialna instrukcja obsługi się kończy a internet nadal nie działa i nie wiem co dalej robic.

Wyczytałam na forum i zaktualizowałam oprogramowanie routera ale nadal nic :frowning:

Proszę o pomoc co teraz mam zrobic??

czy zapisalaś zmiany po wprowadzeniu danych do rutera i czy ruter się zrestartował?

Ustawiłaś w routerze adres MAC z komputera by działał Ci internet?

Opcja Network/MAC Clone

“Your PC’s MAC Address:” Tutaj wpisujesz swój adres MAC i wybierasz “clone…”

Adres MAC można zobaczyć:

Windows XP Home:

Menu start/uruchom

komenda “cmd” (oczywiście bez cudzysłowia)

a potem:

ipconfig/all

Pozycja “adres fizyczny”

W Windows XP PRO komenda “getmac”

W każdym systemie można sprawdzić MAC programem SMAC 2.7 http://www.klcconsulting.net/smac/

tak zmiany zapisałam i router się zrestartował

Dodane 03.06.2009 (Śr) 13:37

A czy zamiast klonować adres MAC można zgłosić do operatora sieci np. zmianę karty sieciowej by ją aktualizowali?

jeśli masz nową sieciówke to powinnaś zgłosić to adminowi sieci, całkiem możliwe że nie masz internetu przez nowy MAC adress

Kartę sieciową już zgłosiłam jeśli mam podpięty internet bezpośrednio do kompa bez routera z początkowymi ustawieniami to neta mam.

Jak podłączam do routera i zmieniam ustawienie jak opisywałam to mogę się tylko zalogować do routera a sieci brak.

Dodane 03.06.2009 (Śr) 13:51

Na razie chciałam tylko podłączyć komputer do routera, ale później przez Wi-Fi by mieć neta w laptopie.

Tyle że nie potrafię skonfigurować routera tak żeby mięć neta w kompie:-(

żeby połączyć się z internetem bez rutera musisz wpisywać adres ip, brame czy łączy się automatycznie?

z jakiego urządzenia masz obecnie internet?

obecnie mam neta bezpośrednio kablem poprowadzonym do kompa,

chciałam stworzyć sobie sieć (podłączyłam kabel od internetu do WAN rutera i skrętką (RJ45) kompa i LAN routera)

ale mi nie wychodzi konfiguracja rutera i przy takim połączeniu nie mam neta

zrobiłam wszystko tak jak opisałam na początku i nic

Zmień więc sobie ten MAC na routerze i po temacie. Przecież logiczne, że router przedstawia się swoim MAC-iem a nie

MAC-iem Twojego komputera. Wiesz już co zmienić i temat uważam za zakończony