Od kilku dni posiadam WD MyCloud Mirror, który docelowo będzie mi służył jako backup do zdjęć, plików domowych itp. Chciałbym jednak wykorzystać fakt, że pudło działa 24/7 i postawić sobie prosty serwer ftp, na którym zamieszczę stronę firmową. Strona prosta, maksymalnie kilka mb i w porywach kilka osób dziennie (póki co, z czasem normalny hosting).
Jako router służy mi NetiaSpot. Generalnie nie znam się zupełnie na stawianiu serwera i zakładałem że będzie prościej… Ustawienia poszczególnych urządzeń:
MyCloud:
Dostęp przez FTP - wł. (domyślny TLS, port 990).
Katalog “public” na serwerze jest ustawiony na dostęp FTP: Anonimowy - odczyt
NetiaSpot:
Mycloud figuruje tu jako 192.168.1.5. W ustawieniach zapory sieciowej wchodzę w przekierowanie portów i z automatu dodało się:
192.168.1.5 > TCP Dowolny > 9091 (dostęp przez www-panel admina)
dodaję analogicznie:
192.168.1.5 FTP - TCP Dowolny 990
UDP Dowolny 990
Teraz próbuję się dostać przez klienta FTP -fileZilla:
Przecież FTP nie działa na tych portach, więc nie wiem dlaczego u Ciebie działa to na portach 9xxx. Masz dwie opcje; FTP w trybie aktywnym działa na porcie 21, albo robisz translację portów.
Po pierwsze zgadzam się z roobalem. Po drugie testujesz zapewne w sieci lokalnej a w taki sposób nie testuje się poprawnego działania srwerow dla ludkow innych. Po trzecie zdecyduj się czy hcesz serwer www czy ftp bo najpierw mówisz o stronach a później o serwerze ftp