Konfiguracja sieci bezprzewodowej Netia


(KubVard) #1

Witam.

Otóż mam taki problem, że zakupiłem Router Simens Gigaset 504 AG w celu rozbicia sygnału w domu aby na laptopie mieć internet. Internet jest z Netii na łączach tpsa. Modem jest tak skonfigurowany, że na stacjonarnym działa bez problemu (Windows 7) ale na notebooku (Linux Lubuntu) nie może się z nim w żaden sposób połączyć. Oto Screeny z konfiguracji:

index.php?get=1&f=1

index.php?get=1&f=1

index.php?get=1&f=1

index.php?get=1&f=1


(skrzek) #2

WDS (ostatni scrren) jest niepotrzebne.

A czy to Luubuntu widzi sieć?


(KubVard) #3

Widzi. Długo się łączy, łączy, łączy i nagle wyskakuje okienko z prośbą o wpisanie klucza (choć na chwilę obecną żadnego nie mam). Ustawiałem klucze (hasła szyfrujące) ale ciągle tak samo się zachowuje.

Wyłączyłem ten WDS (nic się nie zmieniło) i wrzucę jeszcze Screena ze stanu. Może da jakiś jaśniejszy obraz na wygląd sytuacji:

index.php?get=1&f=1


(skrzek) #4

screeny robisz ze stacjonarnego kompa? czym on jest podpięty? kabel, czy wifi?

bo na screenie wyżej jest ewidentnie coś podłączonego po wifi.

inna kwestia, że czasem zdarzają się jakieś dziwne sytuacje - zobaczy czy nie ma nowszego firmware'a do tego routera.


(KubVard) #5

Screeny ze stacjonarnego. Jest podpięty kablem. Teraz próbowałem się połączyć iPadem siostry. Jej też się wyświetla żądanie hasła ale jakie by nie wpisała, nie pasuje.

Przy próbie połączenia z iPadem zapomniałem ZAPISAĆ ustawień, żeby żadnego hasła nie było...

iPad już odbiera internet. Teraz jedynie został mi problem z notebookiem:

"Wymagane uwierzytelnienie w sieci bezprzewodowej" po długiej próbie połączenia się.