Konfiguracja sieci WiFi w UPC

Witam, mam pytanie jak można poprawnie skonfigurować sieć bezprzewodową.
Posiadam internet z UPC a router to Giga Connect Box z szybkością 1Gb/s .
Po wpisaniu w przeglądarkę internetową danych 192.168.0.1 zalogowaniu się i zmianie hasła do wi fi oraz restarcie laptopa cały czas przy próbie połączenia poprzez wifi ukazuje się błąd.
Gdy wejdę w prawym dolnym rogu w sieci dostępne wi fi widzę swoją nazwę klikam na nią i po wybraniu zaznaczam połącz automatycznie i klikam połącz.
Ukazuje się informacja o sprawdzaniu wymagań dotyczących sieci a potem jest opcja aby wprowadzić klucz zabezpieczeń sieciowych .
Przy próbie wpisaniu nowego ustawionego hasła lub nawet tego który znajduje się po spodem na obudowie routera i kliknięciu w opcję Dalej niestety cały czas ukazuje się informacja:
Czy chcesz aby inne komputery i urządzenia w tej sieci mogły znajdować Twój komputer ?
Zalecamy zezwolenie na to w sieci domowej i służbowej, ale nie w sieci publicznej.
Wybieram opcję Tak gdyż jest to sieć domowa.
Wówczas po krótkiej analizie ukazuje się informacja iż nie można połączyć się z tą siecią.
Męczę się od dłuższego czasu aby to zrobić lecz z negatywnym skutkiem, niestety.
Może mi ktoś pomóc i dać wskazówkę jak wyżej opisany problem można rozwiązać ???
Będę ogromnie wdzięczny za nią, pozdrawiam.

Laptop ma włączone DHCP na k.sieciowej? Jaki model laptopa, karta wspiera n/5GHz? Pewny jesteś, że zmieniasz do tego wifi co trzeba? Tam masz pewnie opcję zmiany hasła do 2.4 i 5GHz osobno, więc oba zmień.

Cześć, prawdopodobnie masz tak skonfigurowane twoje połączenie sieciowe, router blokuje twoje urzadzenie. Wejdź w Panel Sterowania - Wszystkie elementy - Centrum sieci i nieudostępniania i zobacz czy swoja kartę sieciową/sieć w komputerze! masz ustawioną jako DOMOWA, PUBLICZNA ?? Musisz to zmienic, ustawić na nowo.

Dodam jeszcze swoje 5 groszy.
W UPC na gigaconnect niektóre karty sieciowe w laptopach mają problem jeżeli sieć 2.4 i 5 nazywa się samo.
W ustawienia -》wifi -》 bezpieczeństwo zmień nazwę np ssid sieci 5GHz.
U mnie tak rozwiązałem ten sam problem.

Druga sprawa to zasięg i sąsiedzi:) gigaconnect automatycznie wybiera kanał sieci, a jeżeli sąsiad obok ma ten sam to może zakłócać (także miałem ten problem).

Mam ten sam problem w UPC nawet na ConnectBox, musiałem kombinować.

Próbowałeś połączyć się też innymi urządzeniami, np. smartfonem do tej sieci WiFi?