Witam, zakupiłem ostatnio pamięć ram firmy G.SKILL model F3-10600CL8D-4GBHK CL 8-8-8-21 są to dwa komplety w dualu. Chciałbym się Was zapytać czy dobrze wszystko ustawiłem w biosie czy powinienem coś ewentualnie zmienić moja płyta główna to Gigabyte GA-880GM-UDH2. Kieruje również do Was pytanie czy zostawić ram na konfiguracji 8-8-8-21 i na 1333 mhz czy na 9-9-9-24 i na 1600 mhz ? Która opcja będzie bardziej wydajna i czy zmieniać jakoś jeszcze wartości ? Załączam zdjęcie z ustawień biosu.
Bo to strata czasu, nawet jak Ci benchmark pokaże kilka punktów więcej to zmiany nie odczujesz w działaniu komputera ani w grach, coś pożytecznego pomóż mamie w zakupach itp
W obecnych czasach raczej liczy się ilość pamięci? zainstalowanej. Pamięć ustawiona (FSB) synchronicznie z FSB CPU i pracująca na nominalnym CL i jest OK.
Synchroniczne ustawianie FSB RAM do CPU to raczej zalecane było w starych socket`ach (np: socket A, który posiadałem i tam rzeczywiście lepiej było ustawiać 1:1) których chipsety gorzej radziły sobie z asynchroniczną pracą. Obecnie to prędzej zabobon…