Konfiguracja TP-LINK WR-543G z CISCO EPC3010

Witam mam pewien problem z konfiguracją Routerka TP-LINK WR-543G. Może zacznę od początku.

Mam w mieszkaniu podłączony internet z kablówki przez urządzenie CISCO EPC3010, z tego urządzenia kabelkiem sieciowym odbieram internet w komputerze stacjonarnym.

Jednak potrzebuję podłączyć więcej urządzeń do internetu (Xbox, smartfon, i dwa laptopy), kolega dał mi mało używany Router TP-LINK WR-543G.

Moje pytania może od początku (gdyż nie znam się zbyt dobrze na budowaniu sieci):

1.czy kabel z CISCO do TP-LINKA podpiąć pod gniazdo WAN czy jedno z 4 gniazd LAN ?

2.czy TP-LINK podczas szybkiej konfiguracji mam ustawić tryb (są tylko dwa dostępne) AP ROUTER czy AP CLIENT ROUTER?

3.później TP-LINK pyta mnie czy czy ustawienie WAN zrobić na DYNAMIC IP czy STATIC IP?

4.kolega mówił mi coś jeszcze że muszę zrobić klon MAC Adresu, ale to chyba nie jest potrzebne gdyż CISCO cały czas będzie podłączone ?

Jeżeli chodzi o ustawienie WI-FI w późniejszym etapie to wiem jak to zrobić, ogólnie na początek chciałbym ustawić żeby CISCO dawał internet do TP-LINK następnie ten po kablu internet do komputera (obojętnie jakiego: stacjonarka lub laptop)

Z góry dziękuje za pomoc

Pytanie pierwsze jest proste, odpowiedź brzmi pod WAN. Drugie pytanie, zdecydowanie AP ROUTER.Trzecie pytanie, analogicznie jak jest w komputerze który dotychczas działał, zapewne DYNAMIC IP. Czwarte pytanie o klon MAC Adresu, na pewno nie zaszkodzi wręcz pomoże, po skończonej pracy wyłącz na kilka sekund CISCO EPC3010 i włącz. Powinno działać.

Pod WAN, bo potrzebujesz stworzyć dwie sieci. Jeśli podłączysz pod LAN, to router będzie działał tylko jako przełącznik i w tym przypadku tylko jeden komputer będzie mógł korzystać z internetu, bo masz tylko jeden adres IP.

AP router, AP Client działa podobnie jak karta sieciowa, tj. odbiera sygnał Wifi. Nie korzystaj z szybkiej konfiguracji, tutaj masz opisane jak skonfigurować router :arrow: podstawowa-konfiguracja-domowego-routera-t439247.html poradnik jest oparty między innymi na TP-Link TL-WR543G :wink: Ręczna konfiguracja daje Ci więcej możliwości.

To już zależy od zaleceń twojego dostawcy, ale na 99% będzie to Dynamic IP.

To nie ma znaczenia, jeśli twój dostawca filtruje MAC adresy, to możesz skorzystać z opcji klonowania, ewentualnie możesz zgłosić dostawcy nowy MAC adres, adres routera, ale klonowanie oszczędza twój czas i zawsze masz możliwość podłączenia innego urządzenia, tak jest po prostu wygodniej.

Zrobiłem: kabel z CISCO do TP-LINK pod WAN, AP Router, Dynamic IP, zrobiony klon MAC adresu, zrobiłem reset równo obu urządzeń i internet nadal nie chodzi po wi-fi.

Tzn. łączy się ale na zasięgu pali się taki mały trójkącik i nie wczytuje stron.

Natomiast z CISCO po kablu w laptopie działa.

Co jeszcze mogę sprawdzić ?

W komputerze którym próbujesz się połączyć przez WiFi usuń zapamiętaną sieć i spróbuj się połączyć jeszcze raz wpisując hasło WiFi, czasem to pomaga.

Uruchom wiersz poleceń i podaj wyniki poniższych poleceń :arrow: kopiowanie-wynikow-polecen-wiersza-polecen-windows-t499881.html

ipconfig /all

route print

Zaloguj się do TP-Linka i daj zrzut ekranu z zakładki status.