Konfiguracja WI-FI linksys WAP54G v2

próbuję skonfigurować WAP54G v2 i mam dwa problemy:

1. jak odpalam płytkę instalacyjną domyślnym hasłem jest admin jednak kreator konfiguracji po wpisaniu hasła zwraca “access violation…” :expressionless:

2. jak już uda mi się skonfigurować (szyfrowanie WEP/WAP i filtrowanie MACów) router przez adres IP routerka 192.168.1.245 to przy podłączeniu sieci router nie pobiera adresu IP mojej sieci przydzielanego przez serwer DHCP

• dodam jeszcze że przy podłączeniu kabla do przewodowej karty sieciowej Internet działa bez problemu

Tutaj

masz tutorial do konfiguracji linksysa, fakt, że inny model, ale zasady są te same i nie używaj softu dołączonego przez linksysa tylko rób ręcznie wszystko

no właśnie nr 2 to jest to co udaje mi się skonfigurować przez router bez ich softu - i niby jest wszystko ok połączenie jest - ale router nie pobiera adresu IP mojej sieci

Niby dlaczego router miałby pobierać adres IP Twojej sieci i skąd miałby go pobierać?

To on powinien mieć serwer DHCP i przydzielać adresy, a jego własny powinien być ustawiony na stałe.

Nie wiem w jakiej sieci jesteś, ale może pomóc uruchomienie w routerze klonowania MAC karty sieciowej, poprzez którą dotychczas łączyłeś się z serwerem providera. To standard, że dostawca usługi dostępu do internetu blokuje dostęp do swojego serwera na podstawie MAC.

Pozdrawiam,

Łukasz

udało się wreszcie temacik do zamknięcia…