Konfiguracja WiFi - ruter + laptop + accesspoint

Witam,

Mam problem związany z konfiguracją WiFi. Mam laptopa HP 625. Podczas pracy na baterii występują problemy z połączeniem które opisuję. Gdy podłączony jest bezprzewodowo do rutera Pentagram P6331-4A to laptop podłącza się bez problemu (na baterii jak i z zasilacza). Jednak gdy podłączę go do AccessPointa D-Link DWL-2000AP+ to działa połączenie działa płynnie jedynie z zasilacza. Podczas pracy na baterii i pingowania rutera dostaje wysokie pingi (ponad 1500ms) lub brak odpowiedzi. Poniżej załączam zdjęcia zaawansowanej konfiguracji połączenia. Oby dwa urządzenia korzystają z WPA-PSK tylko ruter Pentagram z wersji 2 a D-Link z 1. Proszę bez komentarzy “łącz się do Pentagramu” bo nie w całym domu mam do niego dostęp. Czytałem, że może to być spowodowane przez tryb oszczędności energii na karcie bezprzewodowej.

Konfiguracja rutera Pentagram P6331-4A:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/905747fe293ef503.html

Konfiguracja AccessPointa D-Link DWL-2000AP+:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel … 727ec.html

Hej,

Faktycznie może tak być. Najlepiej więc wyłączyć tę funkcję i sprawdzić, czy zachowanie jest poprawne. Oszczędzanie energii wyłączysz uruchamiając Menadżer urządzeń -> Karty sieciowe -> wybierasz właściwą kartę bezprzewodową -> Właściwości -> zakładka Zarządzanie energią -> odznaczasz pole Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii. Zatwierdzasz, restartujesz kompa i sprawdzasz czy jest poprawa.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Ale zapomniałem dodać, że mam zainstalowane Ubuntu 10.10 i normalnie korzystam z komendy:

sudo iwpriv eth1 set_pm 0

Jednak muszę to wpisywać za każdym razem jak łączę się z siecią tą dostarczaną przez D-Linka. Czy da się trwale wyłączyć tę oszczędność energii? Czy wpłynie to znacząco na czas pracy z baterii?

Hej,

Polecam lekturę tego artykułu. Według danych tam zawartych można całkowicie wyłączyć oszczędzanie energii komendą

iwpriv eth1 set_power 6

Nie powinno dać się odczuć większych różnic pomiędzy pracą w trybie oszczędzania energii przez kartę WiFi oraz trybem, gdy oszczędzanie energii jest nieaktywne. W końcu urządzenia takie do prądożernych nie należą. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Prawdopodobnie tylko na czas trwania sesji, po ponownym uruchomieniu systemu ponownie trzeba będzie wydać te polecenie, jeśli tak będzie wystarczy polecenie dodać do skryptu startowego /etc/rc.local.

Proponuję zmienić szyfrowanie WPA na WPA2+AES, gdyż WPA zostało złamane i w związku z tym nie jest bezpiecznym szyfrowaniem.

Pozdrawiam!