Mam problem związany z konfiguracją WiFi. Mam laptopa HP 625. Podczas pracy na baterii występują problemy z połączeniem które opisuję. Gdy podłączony jest bezprzewodowo do rutera Pentagram P6331-4A to laptop podłącza się bez problemu (na baterii jak i z zasilacza). Jednak gdy podłączę go do AccessPointa D-Link DWL-2000AP+ to działa połączenie działa płynnie jedynie z zasilacza. Podczas pracy na baterii i pingowania rutera dostaje wysokie pingi (ponad 1500ms) lub brak odpowiedzi. Poniżej załączam zdjęcia zaawansowanej konfiguracji połączenia. Oby dwa urządzenia korzystają z WPA-PSK tylko ruter Pentagram z wersji 2 a D-Link z 1. Proszę bez komentarzy “łącz się do Pentagramu” bo nie w całym domu mam do niego dostęp. Czytałem, że może to być spowodowane przez tryb oszczędności energii na karcie bezprzewodowej.
Faktycznie może tak być. Najlepiej więc wyłączyć tę funkcję i sprawdzić, czy zachowanie jest poprawne. Oszczędzanie energii wyłączysz uruchamiając Menadżer urządzeń -> Karty sieciowe -> wybierasz właściwą kartę bezprzewodową -> Właściwości -> zakładka Zarządzanie energią -> odznaczasz pole Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii. Zatwierdzasz, restartujesz kompa i sprawdzasz czy jest poprawa.
Ale zapomniałem dodać, że mam zainstalowane Ubuntu 10.10 i normalnie korzystam z komendy:
sudo iwpriv eth1 set_pm 0
Jednak muszę to wpisywać za każdym razem jak łączę się z siecią tą dostarczaną przez D-Linka. Czy da się trwale wyłączyć tę oszczędność energii? Czy wpłynie to znacząco na czas pracy z baterii?
Polecam lekturę tego artykułu. Według danych tam zawartych można całkowicie wyłączyć oszczędzanie energii komendą
iwpriv eth1 set_power 6
Nie powinno dać się odczuć większych różnic pomiędzy pracą w trybie oszczędzania energii przez kartę WiFi oraz trybem, gdy oszczędzanie energii jest nieaktywne. W końcu urządzenia takie do prądożernych nie należą.
Prawdopodobnie tylko na czas trwania sesji, po ponownym uruchomieniu systemu ponownie trzeba będzie wydać te polecenie, jeśli tak będzie wystarczy polecenie dodać do skryptu startowego /etc/rc.local.
Proponuję zmienić szyfrowanie WPA na WPA2+AES, gdyż WPA zostało złamane i w związku z tym nie jest bezpiecznym szyfrowaniem.