Konfiguracja wirtualnego routera VYOS


(szala901) #1

Cześć. Mam problem pewnie z routingiem. Mam wykonaną sieć o adresie 192.168.150.0/24 jest w niej router TP-Link 192.168.150.1 oraz router postawiony na Virtualboxie o adresie 192.168.150.5/24. Mam problem taki że pingując z routera VYOS adres routera fizycznego 192.168.150.1 pingi przechodzą bez problemu natomiast w drugą stronę jest już problem bo nie dochodzi nic. Możecie mi jakoś pomóc z tematem robiłem routing statyczny na maszynie wirtualnej, ale to nic nie daje. Sprawdzałem na maszynie wirtualnej ICMP jest włączone, dnsy skonfigurowane, dhcp wyłączone. Co jeszcze mogę zrobić? Poniżej konfiguracja routera VYOS!


(roobal) #2

Jakie typy sieci masz ustawione w Virtualbox? Interfejs eth1 jaki ma ustawiony typ sieci? Skoro masz podłączoną bezpośrednio sieć 192.168.150.0/24 to po co Ci trasa routingu do tej sieci z błędnym skokiem?


(szala901) #3

Witam. Chwytałem się wszystkich opcji dlatego zrobiłem statyczną trasę. W wirtualboxie wygląda to następująco.


(roobal) #4

To masz błąd na warstwie fizycznej. Przypisałeś karcie eth1 adres z podsieci, do której nie jest podłączona. Dla karty 2 routerem jest Twój komputer i Virtualbox.

Jeśli chcesz zasymulować sieć, to zrób to tak. Kartę 1 daj jako host-only. Przypisz statyczny IP. Drugą kartę jako internal, również przypisz adres statycznie. Na TP Linku dodaj trasę do sieci 192.168.122.0/24 czy jaką tam Virtualbox tworzy (dawno nie używałem Virtualboksa, odkąd przeszedłem na KVM). Dla tej podsieci hop to adres IP wirtualnej karty w Twoim systemie Windows - sprawdzasz poleceniem ipconfig. Dla Vyos to adres bramy.

Druga opcja - ustaw pierwszą kartę jako NAT (symuluj WAN), drugą jako zmostkowaną i pobierz IP z DHCP.


(szala901) #5

@roobal udało się opcja numer dwa poszła bez problemu. Jeszcze raz dzięki za pomoc :slight_smile:


(roobal) #6

Nie ma sprawy.