witam mam internet radiowy 1mb od lokalnego dostawcy ale nie działa on zbyt dobrze wiec chciałbym jak najlepiej skonfigurować mojego windowsa xp tak aby jak najlepiej działał na nim internet radiowy czy ktoś mógłby mi pomóc w tym?
jakie ustawienia w systemie trzeba zmieniać, jak skonfigurować poprawnie kartę sieciową, połączenie sieciowe itp??
bardzo proszę o pomoc
dodam, że moja karta sieciowa to Ralink RT2400
chciałbym tak ustawić system aby jak najwydajniej wykorzystywał moje łącze
wtedy mój dostawca nie będzie mógł zrzucać z siebie winy za niewłaściwe działanie sieci
Wszystko zależy od tego co rozumiesz przez pojęcie “internet nie działa zbyt dobrze”. Wolno strony działają? Zrywa Ci pppoe (o ile tak się łączysz)?
Podejrzewam, że sieć masz skonfigurowaną już przez dostawcę (instalatorów)? Sprawdź netstumblerem jaki masz sygnał, może to jest przyczyna “słabego” działania internetu.
Ale raczej i tak nie przyśpieszysz, starty drobne masz ale to nie wiadomo czy Twoja wina(antena słabsza czy jakieś większe zakłócenia) czy admin nie ma za dużo klientów na swoje łącze.
FTP jest na porcie 21, SMTP(wysyłanie poczty) to 25 port.
A co się na jakim porcie odbywa to nie próbowałem nigdy zobaczyć.
Albo FTP(21) albo HTTP(80)-oczywiście mogę się mylić.
Jak tutaj widać to jest to powód Twojego dostawcy Internetu, Nie tego admina tylko że tak powiem Tp Sy czy z czego On tam ciągnie ten internet.
Bo pingi do bramy domyślnej i do modemu masz dobre(3-4ms) ale później to już schody
U mnie mam 3, router, 3 modem, 10ms do centrali w moim wypadku Rzeszów.
Więc pewnie TP ma przeciążoną centrale I raczej z tym niewiele zrobisz, Twój admin także. W godzinach zmniejszonej aktywności internetu tylko powinny być dobre pingi takto w godzinach 16-22 to dobrych pingów raczej nie ma co oczekiwać.
Kiedyś mogłeś mieć to przez to iż Tp nie miała obciążonej centrali albo Twój admin nie nabył tylu użytkowników do sieci.
Możesz się zapytać admina czemu teraz nie osiągasz max prędkości łącza jakie powinieneś mieć.