A czy wersja javy 8x i jdk 1.8x nie mają jakiś zabezpieczeń i nie idzie zbytnio uruchamiać programów ? Spójrz np na gry online. Są blokowane, jeżeli java 8 jest zainstalowana. Ja na miejscu autora kompinowałbym ostrożnie i wypróbował java 6x/1.6x Piszę ostrożnie, bo to przestarzała wersja i ma luki, ale ludziom na tym się uruchamiają różne rzeczy.
jak będzie chciał użyć na stronie to może pomyśleć nad certyfikatem czy nad jakimś rozwiązaniem jak uruchamiać w nowszym Chrome 45+ / Firefox 53+ swój kod / applet.
OK na tę chwilę @suzu wyczerpał ilość postów na dzień jako “Świeżak” - z korespondencji prywatnej ustaliliśmy że działa już wszystko ok (kompilacja i uruchomienie prostego programu tekstowego - po podaniu poprawnej zmiennej do katalogu “jdk1.8.0_144\bin”), najwyżej jutro będziemy kontynuować.
Nie udostępniam korespondencji więc proszę mi nie zarzucać że łamię zasady ogólne forum, to tylko streszczenie bo nie widzę sensu przeklejać / prosić moderatora o doklejenie.
dziwne ułożenie środowiska uruchomieniowego:
nie utrudnia uruchomienia prostego programu w trybie tekstowym.
kodowanie polskich znaków jakoś dziwnie ogarnąłem w cmd (tylko dla pliku cmd, jakby dać w stringach javy to chyba działało nawet ok). Tak w plikach .java mam normalnie polskie znaki w kodowaniu ANSI, a w pliku cmd znaki polskie pasujące pod 852 zakodowane w ANSI bez konwersji na ANSI (czy jakoś tak).
Skrypt niestety działa tak jakby kolejnym otwartym oknem cmd był (nie obsługuje działania na przełącznikach).