Konflikt adresów IP


(Lole1555) #1

Siema

Trafia już mnie szlak z tym czymś wiec bardzo proszę o pomoc .

Mam problem z Konfliktem adresów IP . W Dzienniku zdarzen widnieje cos takiego Do Routera mam podłączone 4 urządzenia 2 telefony, 1 laptop i stacjonarny komputer do którego jest podłączony router. Próbowałem już z wpisywaniem do cmd "ipconfig /release" "ipconfig /renew" . Jak ktoś będzie mial jakiś pomysł albo czegoś potrzebował to pisać . Dodam jeszcze że gdy występuje ten bład rozłącza mi internet . Gdy wpisuje do cmd to co powyżej internet wraca ale błąd za jakiś czas znów występuje .

Pozdrawiam i proszę o pomoc .


(Ktrojanek) #2

sprawdź, czy na którymś z urządzeń na podłączonym interfejsie (eth/wifi) nie ma ręcznie na sztywno ustawionego adresu ip z puli serwera dhcp...


(roobal) #3

Dokładnie. Jeśli wszystkie komputery pobierają adres automatycznie, sprawdź konfigurację serwera DHCP lub go przekonfiguruj, ewentualnie zresetuj router do ustawień fabrycznych, ale na początek odłącz router na chwilę od prądu niech przeczyści się pamięć routera, dzierżawa adresów przy okazji też zostanie wyzerowana.


(Lole1555) #4

Możecie powiedzieć jak to zrobić ? Bo specjalnie się na tym nie znam : C


(Ktrojanek) #5

W komputerze wejdź w Panel sterowania --> centrum sieci i udostępniania (Windows 7), potem będziesz miał po prawej stronie typy połączeń - jeśli jesteś połączony kablem, kliknij na "Połączenie lokalne", jeśli WiFi, to "Połączenie sieci bezprzewodowej (Nazwa_sieci)". Potem właściwości i poszukaj "Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4). Klikasz na właściwości i tam dajesz "Uzyskaj adres IP automatycznie" oraz "Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie".

Potem możesz zrobić wspomniane ipconfig /release + renew, choć nie powinno być potrzebne.

Jeśli już było zaznaczone automatyczne uzyskiwanie adresów, to zaloguj się do routera i zmień pulę adresów DHCP - może to coś pomoże. Sądząc po notacji możesz zmienić, żeby DHCP dawało adresy z puli 192.168.1.100 do 192.168.1.150 (na przykład).


(roobal) #6

Uruchom wiersz polecen i podaj wynik poniższego polecenia z każdego komputera w sieci (mam nadzieję, że nie masz tam 20 komuterów) :arrow:

kopiowanie-wynikow-polecen-wiersza-polecen-windows-t499881.html

ipconfig /all

Wyniki wszystkich poleceń wklej w tagu code (przycisk z napisem code nad polem edycji posta) lub na stronę http://wklej.org i podaj tu tylko link.


(Lole1555) #7

http://wklej.org/id/1181235/

Odczyt z konsoli .

A jak wchodziłem w połączenie lokalne w IPv4 to Adres IPv6 był automatycznie ale Adres serwera DNS było zaznaczone "użyj następujących adresów serwerów DNS: " Zmieniłem, zobacze czy coś zmieni


(Ktrojanek) #8

Ok, to jest ten główny komputer, na którym występuje problem; roobal jeszcze prosi o takie samo coś z innych, pozostałych komputerów...


(roobal) #9

Standardowo Hamachi przy tego typu problemie. Hamachi potrafi robić straszny bałagan. Pokaż jeszcze tablicę routingu czy przypadkiem aplikacja nie podmieniła sobie trasy domyślnej, tj. pokaż wynik polecenia.

route print

Możesz pousuwać sobie te karty tunelowe isatap, trochę Ci się ich nazbierało, one mają być rozwiązaniem tymczasowym przy przejściu z IPv4 na IPv6 i prawdopodobnie i tak z tego nie korzystasz. Pobierz na dysk C aplikację DevCon z tej strony :arrow: http://support.microsoft.com/kb/311272/pl, uruchom wiersz poleceń i usuń karty tunelowe isatap zgodnie z poniższymi poleceniami.

cd c:

devcon.exe remove *isatap*

lub

c:\devcon.exe remove *isatap*

(Lole1555) #10

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7600]

Copyright © 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Seba>cd c:

C:\Users\Seba

C:\Users\Seba>devcon.exe remove *isatap*

ROOT*ISATAP\0000 : Remove failed

ROOT*ISATAP\0001 : Remove failed

ROOT*ISATAP\0002 : Remove failed

ROOT*ISATAP\0003 : Remove failed

ROOT*ISATAP\0004 : Remove failed

No devices removed.

C:\Users\Seba>

Wyskakuje coś takiego .


(roobal) #11

Spróbuj wykonać jako administrator, tj. uruchom wiersz poleceń jako administrator lub zrób to tak.

runas /user:administrator "c:\devcon.exe remove *isatap*"

No i nie pokazałeś tabicy routingu (tak czułem, że skupisz się tylko i wyłącznie na usuwaniu kart tunelowych, a o route print zapomnisz), usuwanie kart tunelowych jest tu akurat najmniej ważne i napisałem to tak przy okazji, aby sobie to trochę uporządkował.


(Lole1555) #12

Przepraszam za opóźnienie o to wpis z cmd laptopa :

http://wklej.org/id/1186079/

Tutaj wpis z komputera po formacie .

http://wklej.org/id/1186088/


(roobal) #13

Pokaż jeszcze wyniki poleceń z komputera Roszak-PC.


(Lole1555) #14

http://wklej.org/id/1186663/


(roobal) #15

Tam była literówka, ale jak się kopiuje i wkleja bez czytania, no to tak jest, zwłaszcza że pierwsze polecenie zaczynało się tak samo. Miało być netsh zamiast netesh. Podaj jeszcze raz wynik drugiego polecenia, jutro postaram się zajrzeć do tematu.


(Lole1555) #16

http://wklej.org/id/1188874/ Przepraszam że tak długo ale nie miałem dostępu do laptopa .


(roobal) #17

Z tego co widzę tryb AP jest obecnie wyłączony, ale adresacja dla hostednetwork zaczyna się przeważnie powyżej 100 w trzecim oktecie adresu, więc to raczej nie to. Wszystkie komputery mają ustawione pobieranie adresów z DHCP, więc pozostaje tylko sprawdzić konfigurację serwera DHCP, ewentualnie zresetować router i ustawić go na nowo, bo innej przyczyny tu nie widzę, a na chwilę obecną nie mam innych pomysłów.


(Lole1555) #18

Jak narazie jest dobrze bo nic się nie wylącza od 3 dni . Zrobiłem restart Routera do ustawień początkowych . Do zamkniecia . 


(Lole1555) #19

I dziękuje :)