Konfugracja w menu monitora

Witam

Mój mały 6 kuzyn doczepił się do komputera. W menu mojego monitora mi sporo poprzestawiał. A ja sam nie daje rady sobie tego ustawić. Chodzi mi o pozycje widzianego pulpitu. Zrobił się krzywy, rogi są zaokrąglone. Jak przesuwam, np. okienko z gg to po jednej stronie jest normalna czcionka a po drugiej stronie ekranu jest wydłużona. Po jednej stronie są normalne ikonki a po drugiej są powiększone :confused:

W menu monitora mam następujące nazwy: “H. Size”; “H.Position”; “v.Size”; “V. Position”; “Pincushion”; “Trapezoid”; “Parallel”; “pin balance”. Wszystkie prócz pierwszych 4-rech ustawiłem na 50.

Mój monitor to OPTIView v17.

I na dodatek obraz sam się poszerza i kurczy (trwa to około 3-5 sekund).

PS. Za nim stały dwa głośniki - nie wiem czy to coś będzie miało wspólnego.

a nie ma opcji “reset” albo “recall” - przywróci ona domyślne ustawienia

poza tym, nikt Ci nie powie jak masz ustawić te wszystkie parametry, one zależą od konkretnego monitora, rozdzielczości, odświeżania, itp.

a co do głośników, to u mnie stare głośniki wywoływały zakłócenia na monitorze (jeśli stały blisko), na nowych już tego nie mam (ekranowane)

Żadnej takiej opcji nie było. Jakoś udało mi się przywrócić domyślne ustawienia. Podczas startu systemu weszłem w BIOS’a i tam nacisnąłem menu i były prawidłowe ustawienia. Tylko teraz trochę szeroki obraz się wydaje… Ale to tam mały problem.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :slight_smile: