Od nowego roku aktywacja Windowsa (i innych produktów) wyłącznie przez Internet. Telefoniczne automaty aktywacyjne zostały wyłączone. Jeśli ktoś chce ponownie aktywować system to musi posiadać konto M$. Aktywacji można dokonać pod tym adresem:
https://visualsupport.microsoft.com
Może się przydać do Windows 7 (mogli nie ogarnąć 8+ i wycofać wsparcie XP/Visty):
https://www.best-software.info/
Gdzieś na forum jest dłuższy link „ze serwera Microsoft” na wzór tego offline:
https://microsoft.gointeract.io/interact/index?interaction=1461173234028-3884f8602eccbe259104553afa8415434b4581-05d1&accountId=microsoft&appkey=196de13c-e946-4531-98f6-2719ec8405ce&Language=Polish&CountryCode=pl&CountryLanguage=PL&startedFromSmsToken=BJDlfy5&sessionID=100997131&token=R40Rns
No to zastanawiam się, co zrobić w sytuacji, gdy musi być zainstalowany system Windows 11, a komputer nie może być (ani na chwilę) podłączony do Internetu, ani do innej sieci.
Do tej pory u nas, w takich przypadkach, aktywację robiono telefonicznie, bo była to jedyna opcja.
No a odpowiedz sobie sam.
Jak ograniczony jest system bez aktywacji ? I czy to będzie przeszkadzało w jego używaniu ?
Bo EULA dopuszcza legalne korzystanie z nie aktywowanego systemu ![]()
Zaraz ktoś bąknie o audytach…
W praktyce prawno-audytowej UE:
Dopuszczalne:
- użytkowanie systemu
- przy braku technicznej możliwości aktywacji
- z udokumentowanym powodem
Niedopuszczalne:
- fałszywa aktywacja
- ukrywanie braku licencji
- omijanie zabezpieczeń
Nie wiem czy na dłuższą metę by to przeszło (i absolutnie nie chodzi o audyt, tego tu nie będzie).
Myślę że będą musieli wymyślić coś innego. Może jakiś serwer KMS, z którym w kontrolowanych warunkach będą łączyć się te maszyny, może coś innego. Na szczęście to nie moje zmartwienie.
Są wersje które nie wymagają takiej aktywacji i można aktywować offline i bez telefonu. Nawet w zeszłym roku z taką wersją systemu robiłem komputery.
Jeśli jest to potrzebne do prawidłowego działania zakupionego programu, a producent nie zapewnia odpowiedniego wsparcia, lub je zakończył, to możesz nawet cracka zrobić legalnie.
Zaciekawiłeś mnie. Mówimy o Windows 11 Enterprise. No ewentualnie pro. bo to „tylko” klucz.
U nas ich nie ma, nie znam czegoś takiego, a w sieciach, czy to z dostępem do Internetu, czy bez, korzystamy z serwerów KMS.
Natomiast są autonomiczne stanowiska, aktywowane telefoniczne (razem z Office, bodajże 2024LTSC).
Możesz napisać coś więcej?
Mogę, ale będziesz się śmiał. Serio.
Ciekawe czy ktoś sprawdził czy na pewno wszędzie zostało wyłączone.
Najwyżej tak będzie, ale ciekawy jestem.
W sumie dobre pytanie, ja się opieram tylko na doniesieniach wielu portali, więc ja - nie. ![]()
A teraz niecierpliwie czekam kiedy bardzo ‘zły’ człowiek zaorze łącza kotwiczką czy innym narzędziem do orania…
A wtedy cFaniakujace firmy pokroju Microsoft zrobią pod siebie wielką kupę.
A im większy wspływ na świat będzie miał dostęp do internetu to tym większa będzie pokusa zrobić psikusa. Bez krwawo (no chyba, że jakiś schiz FB się potnie bez neta), a zaboli bardziej jak miliony $ będą przeciekały przez tłuste paluszki.
Można to zrobić jeszcze inaczej. Wprawdzie nie wolno crackować programów (@wasabi1084 jesteś pewien, że wolno w pewnych przypadkach?) ale można złożyć w sądzie pozew zbiorowy przeciwko firmie utrudniającej normalne użytkowanie legalnego programu. W USA takie coś na pewno by przeszło. Pytanie: czy tylko u nas wyłączono aktywację telefoniczną czy na całym świecie? Jest wiele komputerów, które rzeczywiście nie mogą być podłączone do Internetu z różnych względów.
No i czekamy teraz na pierwsze pozwy o dyskryminacji ludzi nie posiadających dostępu do netu ![]()
Microsh*t
Chcesz powiedzieć, że np. ludziska w Redakcji DB nie mają dostępu do neta i dlatego nie mogą aktywować Windowsa?
a może coś merytorycznego?
Miałem zamówienie na komputery dla Arabskiej księżniczki
i. Serio. Firma, z którą mamy umowę, wygrała taki przetarg. Komputery miały iść w miejsce, gdzie nie będzie Internetu i telefonu i jednym z wymagań było właśnie aktywowanie systemu, bez tych wymogów.
I zwyczajnie, poszło zapytanie do kilku firm, oczywiście był problem, bo tam udziwnione były te gwarancyjne wymogi (oprócz tej aktywacji jeszcze chcieli inne nietypowe usługi). W końcu padło zapytanie od typa z HP, ile chcecie tych komputerów i od słowa do słowa, okazało się, że można przygotować sprzęt do takiego działania i M$ daje takie narzędzie.
Działa to na zasadzie Hosta KMS i tyle. Możesz postawić lokalnie, podobnie robią piraci. Nie musi być połączenia z netem.
Tacy jak HP i inni duzi klienci Microsoft korzystają z OEM Activation 3.0
Z tym, że aktywacja KMS musi być powtarzana co jakiś czas (max. 180 dni).
No chyba, że serwer KMS jakoś działa na tej samej maszynie, na której działa Windows… W sumie ciekawe. ![]()
Z tego co wiem, serwer KMS nie może aktywować normalnych kluczy OEM i Retail no chyba, że zostały kupione w ramach licencji zbiorczej np. Cloud Solution Provider.