Koniec aktywacji telefonicznej Windowsa i innych produktów M$

Od nowego roku aktywacja Windowsa (i innych produktów) wyłącznie przez Internet. Telefoniczne automaty aktywacyjne zostały wyłączone. Jeśli ktoś chce ponownie aktywować system to musi posiadać konto M$. Aktywacji można dokonać pod tym adresem:
https://visualsupport.microsoft.com

Może się przydać do Windows 7 (mogli nie ogarnąć 8+ i wycofać wsparcie XP/Visty):

https://www.best-software.info/

Gdzieś na forum jest dłuższy link „ze serwera Microsoft” na wzór tego offline:

https://microsoft.gointeract.io/interact/index?interaction=1461173234028-3884f8602eccbe259104553afa8415434b4581-05d1&accountId=microsoft&appkey=196de13c-e946-4531-98f6-2719ec8405ce&Language=Polish&CountryCode=pl&CountryLanguage=PL&startedFromSmsToken=BJDlfy5&sessionID=100997131&token=R40Rns

No to zastanawiam się, co zrobić w sytuacji, gdy musi być zainstalowany system Windows 11, a komputer nie może być (ani na chwilę) podłączony do Internetu, ani do innej sieci.
Do tej pory u nas, w takich przypadkach, aktywację robiono telefonicznie, bo była to jedyna opcja.

No a odpowiedz sobie sam.
Jak ograniczony jest system bez aktywacji ? I czy to będzie przeszkadzało w jego używaniu ?

Bo EULA dopuszcza legalne korzystanie z nie aktywowanego systemu :stuck_out_tongue:

Zaraz ktoś bąknie o audytach…

W praktyce prawno-audytowej UE:

Dopuszczalne:

• użytkowanie systemu
  • przy braku technicznej możliwości aktywacji
  • z udokumentowanym powodem

Niedopuszczalne:

• fałszywa aktywacja
  • ukrywanie braku licencji
  • omijanie zabezpieczeń

Nie wiem czy na dłuższą metę by to przeszło (i absolutnie nie chodzi o audyt, tego tu nie będzie).
Myślę że będą musieli wymyślić coś innego. Może jakiś serwer KMS, z którym w kontrolowanych warunkach będą łączyć się te maszyny, może coś innego. Na szczęście to nie moje zmartwienie.

Są wersje które nie wymagają takiej aktywacji i można aktywować offline i bez telefonu. Nawet w zeszłym roku z taką wersją systemu robiłem komputery.

Jeśli jest to potrzebne do prawidłowego działania zakupionego programu, a producent nie zapewnia odpowiedniego wsparcia, lub je zakończył, to możesz nawet cracka zrobić legalnie.

Zaciekawiłeś mnie. Mówimy o Windows 11 Enterprise. No ewentualnie pro. bo to „tylko” klucz.
U nas ich nie ma, nie znam czegoś takiego, a w sieciach, czy to z dostępem do Internetu, czy bez, korzystamy z serwerów KMS.
Natomiast są autonomiczne stanowiska, aktywowane telefoniczne (razem z Office, bodajże 2024LTSC).
Możesz napisać coś więcej?

Mogę, ale będziesz się śmiał. Serio.

Ciekawe czy ktoś sprawdził czy na pewno wszędzie zostało wyłączone.

Najwyżej tak będzie, ale ciekawy jestem.

W sumie dobre pytanie, ja się opieram tylko na doniesieniach wielu portali, więc ja - nie. :slight_smile:

A teraz niecierpliwie czekam kiedy bardzo ‘zły’ człowiek zaorze łącza kotwiczką czy innym narzędziem do orania…
A wtedy cFaniakujace firmy pokroju Microsoft zrobią pod siebie wielką kupę.

A im większy wspływ na świat będzie miał dostęp do internetu to tym większa będzie pokusa zrobić psikusa. Bez krwawo (no chyba, że jakiś schiz FB się potnie bez neta), a zaboli bardziej jak miliony $ będą przeciekały przez tłuste paluszki.

Można to zrobić jeszcze inaczej. Wprawdzie nie wolno crackować programów (@wasabi1084 jesteś pewien, że wolno w pewnych przypadkach?) ale można złożyć w sądzie pozew zbiorowy przeciwko firmie utrudniającej normalne użytkowanie legalnego programu. W USA takie coś na pewno by przeszło. Pytanie: czy tylko u nas wyłączono aktywację telefoniczną czy na całym świecie? Jest wiele komputerów, które rzeczywiście nie mogą być podłączone do Internetu z różnych względów.

No i czekamy teraz na pierwsze pozwy o dyskryminacji ludzi nie posiadających dostępu do netu :stuck_out_tongue:

Microsh*t

Chcesz powiedzieć, że np. ludziska w Redakcji DB nie mają dostępu do neta i dlatego nie mogą aktywować Windowsa?

a może coś merytorycznego?

Miałem zamówienie na komputery dla Arabskiej księżniczki :joy:i. Serio. Firma, z którą mamy umowę, wygrała taki przetarg. Komputery miały iść w miejsce, gdzie nie będzie Internetu i telefonu i jednym z wymagań było właśnie aktywowanie systemu, bez tych wymogów.
I zwyczajnie, poszło zapytanie do kilku firm, oczywiście był problem, bo tam udziwnione były te gwarancyjne wymogi (oprócz tej aktywacji jeszcze chcieli inne nietypowe usługi). W końcu padło zapytanie od typa z HP, ile chcecie tych komputerów i od słowa do słowa, okazało się, że można przygotować sprzęt do takiego działania i M$ daje takie narzędzie.
Działa to na zasadzie Hosta KMS i tyle. Możesz postawić lokalnie, podobnie robią piraci. Nie musi być połączenia z netem.

1 polubienie

Tacy jak HP i inni duzi klienci Microsoft korzystają z OEM Activation 3.0

Z tym, że aktywacja KMS musi być powtarzana co jakiś czas (max. 180 dni).
No chyba, że serwer KMS jakoś działa na tej samej maszynie, na której działa Windows… W sumie ciekawe. :slight_smile:

Z tego co wiem, serwer KMS nie może aktywować normalnych kluczy OEM i Retail no chyba, że zostały kupione w ramach licencji zbiorczej np. Cloud Solution Provider.

Ale my to rozpatrujemy z poziomu klienta indywidualnego lub małej firmy co ciapie po kilka licencji, za przeproszeniem ale Microsoft ma takiego klienta bardzo głęboko w d…

Prawdziwa rozmowa zaczyna się jak kupujemy minimum 500 licencji (250 sektor publiczny). A i to musi być zakup 500 na raz a nie po kawałeczku.
Wtedy dostajemy Enterprise Agreement i nie obchodzi nas czy mamy net bo dla Enterprise Agreement mamy full support telefoniczny włącznie z poradami w który półdupek mamy się podrapać przy instalacji.

W przypadku innych klientów, odpowiedz Microsoft jest jedna. Kupiłeś ? To zapoznałeś się z nowym wymogiem technicznym. Piiii połączenie zakończone.

Jak coś to trzeba poczekać na oficjalny komunikat Microsoft na ten temat, bo może robiąc to macają na ile mogą zeszmacić małych klientów aby spuścili łeb i tańczyli jak oni zagrają.