Koniec forum. To forum zostanie wyłączone 2 marca 2026 roku → Nowe forum! ←

Oj tam, jest za darmo i retro, technicznie niczym się nie trzeba zajmować, czego chcieć więcej :slight_smile:

Wątpię, że to forum może się tak nazywać :slight_smile:
A już na pewno nie może wykorzystywać brandingu, który należy do Wirtualnej Polski.

To fakt, w sumie o ile na początku nikogo to nie będzie interesować, to ktoś może się czepnąć jakby forum się np rozwinęło albo tak po prostu. Wtedy wszystko odkręcać to znacznie więcej roboty. Dobreprogramy to rozpoznawalna marka w polskim internecie, dlatego nawet subdomena może być problematyczna

Proponuję programynaplus.freeforums.net a w przypiętym wątku wyjaśnienie że jest to forum które zaprasza wszystkich bywalców byłego forum na dobreprogramy.pl - tak żeby zindeksowało się w Google.

Samo np „dobre programy - i już” może być sloganem. A logo? Tak na szybko ChatGPT - Programy na plus z atomowym logo

Niestety, już na tym nowym forum poruszyłem ten temat i wydaje się, że nie można użyć tej nazwy.
Fajne programy, czy coś w ten deseń, ale dokładnie taka sama nazwa to chyba naruszenie wielu przepisów.

Forum nazywa się Dobre programy, a nie „dobreprogramy”. To dwa pospolite słowa, których nie można zastrzec.
I nie wiem o jakim brandigu mówisz.

Nie złość się ale trochę spuścizny jest :frowning:

No jasne że jest, bo i tematyka podobna (tej WP nie może sobie zastrzec, z której - przypomnę - rezygnuje, bo wyłącza nam forum) i ludzie stąd (też WP nie ma prawa zabraniać ludziom udzielania się na innych forach), nawet specjalnie kolorystyka jest troszkę podobna (choć przecież inna) do bardzo dawnych dobrychprogramów z czasów Krogulca.

Dla mnie ten motyw za stary. Gdzie „zjadacz płyt”?

Jeśli będą się czepiać, to mówię, grupa na FB lub serwer na Discordzie o nazwie „Czytelnicy Dobrychprogramów” i git.

Pamiętajmy że @Radek68 wszystkim się zajął, poświęcił wolny czas w weekend dostosował kolorystykę, porobił tłumaczenia, pozakładał wątki. Nikt mu na razie nie pomaga. Jak będziemy mu narzekać na każdy detal to w końcu rzuci to i powie że ma dosyć.

Jeżeli ktoś ma lepszy pomysł na logo to niech zrobi i podeśle. Tylko tak to będzie działać.

Pozostaje kwestia nazwy i tu się trzeba zastanowić. Inne rzeczy nie są teraz istotne.

Coś zdechło? :wink:

Ohh yeah

Zamknęliście to??
:stuck_out_tongue:

@Radek68 O co chodzi?

No nie wyglupiajcie się, to musi działać.

1 polubienie

Jakaś ogólna awaria, na forum pomocy są już dziesiątki zgłoszeń z innych for.

1 polubienie

Ten „zjadacz płyt” jest fajny, ale nie do wykorzystania (choć swego czasu tomekb pozwolił na jego wykorzystywanie, nawet jako swój własny avatar). Jest znakiem DP i tego forum.

Ja mam w Windowsie go ustawionego. :smiley:
Kiedy się loguję, to mam na ekranie logowania.

Rzuciłem pomysłem ale jak na złość przestało działać a chciałbym coś wnieść…

Tylko kto to ogarnie?

Nie wolno :hugs:

A i przypomniało mi się, sytuacja dość analogiczna, choć na skalę o wiele, wiele większą.

Rok 2020, leci 1998. notowanie Listy przebojów Programu 3. Kilka minut po emisji notowanie znika z oficjalnej strony radia. Na znak protestu z Trójki odchodzą:

• Marek Niedźwiecki (ikona LP3, odszedł jako pierwszy w maju 2020 r.)
  • Kuba Strzyczkowski (były dyrektor Trójki, odszedł po odwołaniu ze stanowiska w sierpniu 2020 r.)
  • Piotr Stelmach (prowadzący audycje muzyczne, jedna z twarzy protestu)
  • Marcin Łukawski (prowadzący poranne „Zapraszamy do Trójki”)
  • Krystian Hanke (dziennikarz porannego pasma)
  • Michał Gąsiorowski (dziennikarz sportowy)
  • Ernest Zozuń (dziennikarz śledczy i redakcyjny)
  • Patrycjusz Wyżga (dziennikarz ekonomiczny i informacyjny)
  • Katarzyna Pruchnicka (audycje o tematyce społecznej i kulinarnej)
  • Katarzyna Borowiecka (dziennikarka filmowa, audycja „ABC popkultury”)
  • Tomasz Gorazdowski (dziennikarz sportowy)
  • Piotr Kaczkowski (odszedł nieco później, w czerwcu 2020 r., po 57 latach pracy)
  • Agnieszka Obszańska (dziennikarka kulturalna)
  • Marta Malinowska (audycje muzyczne)
  • Filip Jaślar (redakcja rozrywkowa)
  • Łukasz Błąd (dziennikarz rozrywkowy)
  • Katarzyna Kłosińska (znana jako „Pani Profesor”, odeszła w geście solidarności)
  • Tomasz Michniewicz (dziennikarz podróżniczy, jeden z założycieli, później odszedł z 357)
  • Tomasz Rożek (autor audycji „Pytania z Kosmosu”)

i „zakładają”, bądz dołączają do Radia 357

Z Trójki odchodzą również

• Bartek Gil (wydawca LP3, zawieszony po aferze z Kazikiem, odszedł w geście protestu)
  • Marcin Kydryński (prowadzący „Siestę”, odszedł w maju 2020 r. po 31 latach pracy)
  • Hirek Wrona (dziennikarz muzyczny, odszedł natychmiast po wybuchu afery w maju 2020 r.)
  • Jan Kałucki (dziennikarz sportowy)
  • Michał Porycki (dziennikarz redakcji muzycznej)
  • Marta Woyda (wydawczyni)
  • Anna Rokicińska

I „zakładają” Radio Nowy Świat.

Skąd wzięła się nazwa Radio 357? Oczywiście z adresu radiowej Trójki, Myśliwiecka 3/5/7.
W nowym radiu pojawiają się podobne lub identyczne audycje, co były w Trójce.
Tomasz Rożek w Radiu 357 zaczyna prowadzić identyczną audycję, z bardzo podobną nazwą: „Pytania z Księżyca” (którą notabene ja mu wymyśliłem i podesłałem jako propozycję).
Pojawiają się identyczne pasma - poranne i popołudniowe.
Aby uporządkować:

1. Nazewnictwo i Tożsamość

• Adres: Radio 357 to bezpośrednie nawiązanie do adresu Myśliwiecka 3/5/7.
  • Głosy: Sygnały dźwiękowe i dżingle są często nagrywane przez tych samych lektorów lub utrzymane w podobnej, stonowanej estetyce.
  • Oprawa wizualna: Choć kolory 357 (pomarańcz/beż) są inne niż trójkowy czerwony, to typografia i minimalizm logotypu nawiązują do nowoczesnego designu, który Trójka promowała przed 2020 rokiem.

2. Programowe „Kalki” (Direct Hits)

Wiele audycji zmieniło nazwy tylko na tyle, by uniknąć problemów prawnych z Polskim Radiem, zachowując identyczną formę:

Funkcja / Audycja w Trójce Funkcja / Audycja w Radiu 357 Prowadzący
Lista Przebojów Programu Trzeciego (LP3) Lista Piosenek Radia 357 (LP357) Marek Niedźwiecki / Marcin Łukawski
Pytania z Kosmosu Pytania z Księżyca Tomasz Rożek
Za, a nawet przeciw Za, a nawet przeciw (nazwa bez zmian!) Kuba Strzyczkowski
Minimax Max 357 Piotr Kaczkowski
Zapraszamy do Trójki (rano) Ranek Marcin Łukawski / Krystian Hanke
Zapraszamy do Trójki (popołudnie) Popołudniówka Patrycjusz Wyżga / Robert Olszański
Top Wszech Czasów (1 stycznia) Top Radia 357 (1 stycznia) Zespół dziennikarzy muzycznych
Polski Top Wszech Czasów (maj) Polski Top Radia 357 (maj) Zespół dziennikarzy muzycznych
ABC Listy / ABC Popkultury ABC Popkultury Katarzyna Borowiecka
Co w mowie piszczy? Słowa pod lupą prof. Katarzyna Kłosińska

Tak więc nie obawiałbym się „lekkich podobieństw” obu for. :slight_smile:

Użyjmy tego :wink:

zjadaczopen

Haha, AI wygenerowało, czy stworzyłeś?