Konkurs! Do wygrania dwa notebooki/tablety HP!

ale jaka w nim pomysłowość jak np. twoja kuhar , praca każda była lepsza od tej i bardziej pomysłowa

Praca fajna tylko ze zrobiles troche za duza zdjec (1352 Photos - 46% Synthy) wyszlo ze idzesz bardziej na ilosc a nie na jakosc…

Ogolnie praca z pokojem fajna, tez bym zrobil ale nie chcialo mi sie sprzatac :wink:

gratuluje wygranej ale troszke kontrowersyjny werdykt, liczyć miała się:

-pomysł,

-innowacyjność

-wykonanie

tylko kto wiedział że właśnie głownie będzie się liczyć pomysł, tak mówią… którego troszku nie rozumiem w tej pracy gdzie jest pomysł ale ciesze się z koszulki i klawiatury, lecz więcej z koszuleczki, tylko martwi mnie fakt ze nie dostałem maila potwierdzającego wygraną

Nie nie bardziej na jakość jedne scena - koło 360 zawiera około 80 zdjęć - i nikt tak nie pomyślał :stuck_out_tongue: - dzięki temu można dokładnie rozejrzeć się dookoła

masssu , no a ja się bardzo bardzo starałem i wygrałem, choć miałem chrapkę na tableta,

moja praca:

http://photosynth.net/view.aspx?cid=27f … c8882d7842

devil33 twoja praca o wiele lepsza od tej co wygrała !!

no nic nie było pomysłowości

z drugiej jednak strony ciężko dostec “pomysłowość” w pracy myroom, która jest obfotografowaniem pokoju…

nie no nic nie mówie…konkurs pierwsza klasa i te nagordy…

właśnie o to chodzi że pomysłowości raczej nie widzę, no chyba że ktoś mnie uświadomi na czym polegała, bo może coś przeoczyłem, pretensji nie mam do jury że wybrało ta prace ale jak pisałem za bardzo kontrowersyjna moim zdaniem decyzja

Ja też wygrałem klawiaturkę i koszulkę i jestem w szoku , że komuś się podobała moja przestrzeń. :smiley:

Gratuluję laureatom i przegranym, widać było że włożyliście masę serca w projekty.

PS

A maila jeszcze nie dostałem … :smiley:

devil33 twoje prace zasługują na pierwsze miejsce, tyle zdjęć, dobra jakość, podgląd 3d super wyszedł … ale wygrała praca pokoju :x których na Photosynth nie brakuje (sam tutorial na głównej stronie mówi o robieniu zdjęć w pokoju). Prace kuhara są też bardzo pomysłowe i dobre (miałbym problem wybrać pracę Powodzianina czy twoją kuhar :slight_smile: ). Ja mojej niestety nie dodałem z zapomnienia, trochę z tego że w ogóle nie chciałem brać udziału sam nie wiem. Moja praca : http://photosynth.net/view.aspx?cid=e73 … fb91bfd40b chciałem zrobić jeszcze więcej zdjęć ale nie było czasu i pogody :cry: .

Ile razy biore udział w jakimś konkursie, tyle razy po ogłoszeniu wyników pojawiają się wątpliwości. Niestety taik to już jest, każdemu podoba się coś innego, każdy szuka w pracy czegoś innego. Jednym chodzi o 100% wykorzystania zdjęć, innym chodzi o przekaz. Może i praca, która zwycieżyła nie jeste rewelacyjna, ale coś w sobie ma. Może przez te zdjęcia, które leża na stole, może przez to, że czuć atmosfere momentu, w którym komuś przyszło do głowy, że sfotografuje pokój. Bez większego przygotowania. Oczywiście też czuje sie lekko rozczarowany, bo sie napracowałem. Zrobiłem jednolite tło, zeby można było sie skupić tylko i wyłącznie na obiekcie. Zrobilem jakis ta obrotowy element, zebym nie musiał obchodzic wszystkiego z aparatem. Do jednej zrobiłem nawet papierowe niby sianko, bo oryginalnego nie miałem ( http://photosynth.net/view.aspx?cid=d28 … :0&d=0:0:0 ) No, ale mówi sie trudno, za rok spróbujemy ponownie :wink: Teraz trzeba sie cieszyć wygrana innych, bo za rok może bedziemy oczekiwać tego samego :wink:

Ps. Gdyby wygrał projekt przedmiotu 3d, to padłoby pytanie dlaczego ten, a nie inny? Gdyby wygrała rynek w Krakowie, to padłoby pytanie, dlczego nie ten w poznaniu? gdyby wygrał pomnik powodzianina, to padłoby pytanie dlaczego nie ten tańczącej pary itd. Pokój jest chyba jedyny, więc nnie jest aż tak bardzo kontrowersyjny :stuck_out_tongue:

Nigdy ocena prac artystycznych nie będzie do końca obiektywna, tak jak ktoś już wspomniał powyżej jednemu podoba się co innego co drugiemu. Więc uważam że wylewanie żali w tym wątku jest bezcelowe. Komisja konkursowa podjęła taką decyzję i należy to uszanować.

Gratulacje dla zwycięzców :slight_smile:

Powtórzę to co napisałem pod newsem o ogłoszeniu wyników:

• głównym atutem tej pracy jest wykorzystanie pełni możliwości Photosynth tj. nie tylko zdjęcia z rzutem pokoju ale bardzo duże powiększenia na poszczególne obiekty (zdjęcia na stole, książki na sofie, misiek na oparciu, paletka, buty itd.) dające autentycznie wrażenie przebywania w przestrzeni 3D i możliwości prawie, że dotknięcia każdego zakątka. Czyli pomysł i innowacyjność.

• do powyższego punktu warto dodać, że były inne prace ze zdjęciami pokoi jednak nieporównywalnie gorsze. Przede wszystkim mniej efektowne wizualnie pomieszczenia, dokładne zdjęcia tylko centralnego obiektu (np. figurki), z resztą pomieszczenia jako zwykłą sekwencją nachodzących na siebie zdjęć, prace te w większym stopniu sprawiały wrażenie chaotycznych ujęć (jeden obiekt “obfotografowany” 100 razy - powtarzające się ujęcia, a reszta byle jak i bez dbania o szczegóły)

• poza tym praca jest na ponadprzeciętnym (w stosunku do innych zgłoszeń) poziomie wykonania jeżeli chodzi o jakość zdjęć. Naturalnie nie jest to jakieś fotograficzne arcydzieło ale jak już pisałem arcydzieł nie oczekiwaliśmy. Oczekiwaliśmy dobrych jakościowo prac, a ta taką jest.

• same zdjęcia, mimo, że nie ma ich dużo, są zsynchronizowane również ponad średnią. To, że jest ich mało wcale nie jest wadą - raczej autem bo jest to dowód na to, że aby przygotować wirtualną przestrzeń 3D wcale nie potrzeba pół tysiąca zdjęć. Zbyt duża liczba zdjęć wręcz przeszkadza w wirtualnej wycieczce bo zbyt dużo ujęć się nakłada, ciężko więc się nawiguje, przemieszcza po poszczególnych miejscach przestrzeni, a całość do tego długo się wczytuje.

• przeglądając całą pracę widać, że nie był to przypadkowy projekt ale został zrobiony metodycznie, a wszystko ma charakter przemyślanej całości

• ma w sobie to “coś” - ciężko mi to określić ale wszystkim z jury ta właśnie praca najbardziej się podobała. Nie wiem czym to jest spowodowane ale coś w tym jest.

Aby się nie rozpisywać odsyłam do innych moich komentarzy, które powinny wyjaśnić dlaczego akurat ta konkretna praca zdobyła główną nagrodę w części dotyczącej Photosynth:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15 … #komentarz

no kurcze teraz czytając moją wypowiedź troszke może przesadziłem, pisząc posta nie było wytłumaczeń jeszcze w komentarzeach do news’a i działałem pod wpływem troche emocji, teraz po wytłumaczeniach Redakcji troche rozumiem przesłanie pracy

zauważyłem coś ciekawego ??

w regulaminie jest napisane:

10. Pod uwagę brane będą jedynie zgłoszenia nadesłane do 22 listopada.

a wygrana praca została wysłana do systemu photosynth właśnie 22,

do 22 rozumiem że do 23h 59min 59sek 21 listopada

więc coś jest nie tak czy ja czegoś nie rozumiem ??

Do 22-go włącznie. Czy do 22-go do godz. 23:59

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15 … na+wygrana!

Takie pytanko.

Dostał już ktoś nagrody ??

Do mnie jeszcze nic nie dotarło.