Konnekt, outlook, wiatrak - problemy


(Pyra20) #1

Outlook + Gmail

skonfigurowałem sobie outlooka pod gmaila i mam taki problem:

11wh1.jpg

22jx8.jpg

33dt1.jpg

Co zle skonfigurowałem ? gdzie i jak to poprawić ?

NIE MOGE TAKZE WYSYLAC ODPOWIEDZI NA E-MAILE

Konnekt - aktuaizacje

Gdy ściągam aktualizacje przez konnekta (kilka wtyczek) i one mi się ściągną konnekt się wyłącza i pojawia sie okienko z 3 pytaniami:

1 zainstalowac wtyczki teraz i ponownie uruchomic konnekta

2 nie instalowac teraz

3 usunac aktualizacje z dysku

daje 1 i wtyczki nie instaluja się, konnekt w ogole sie nie włącza i musze usunąć te aktualizacje z dysku aby konnekta odpalić ;/ dlaczego ? mam najnowsza wersje...

WIATRAk

Witam, zakupiłem i zamontowałem sobie wiatrak w obudowie i pisało że mogę regulować jego obroty przez program od płyty głownej lub innny zewnetrzny. Mam zainstalowany program od płyty gdzie reguluje sobie wiatrak od procka i chipestu ale nie mgoe tego którego zamonotwałem przed chwila.

Moje pytanie jest takie, jaki program polecacie zebym mógł sterować tymi 3 wiatrakami, najlepiej 1 program !

tak żeby pokazywał temperatury/obrorty i ktory wiatrak od czego (tylko nie speedfan bo to syf ;o)

http://allegro.pl/item135143466_arctic_ ... _6lat.html


(Marcus35) #2

Sprawdź czy w ustawieniach zaawansowanych masz odznaczone że serwer wymaga uwierzytelnienia oraz sprawdź jakich portów uzywa gimail bo w outlooku standardowo podstawiają się 25 i 110 a mozliwe że potrzebne są inne znajdź w gimailu jakie


(Pyra20) #3

porty mam inne, z strony gmaila, ale gdzie jest to uwierzytelnianie bo nie mgoe znalesc ;/


(ak6) #4

po pierwsze:

Zaloguj się na stronie Gmaila, Wejdź w ustawienia (na górze okna) --> Zakładka przekazywanie i POP --> Zaznacz "Uaktywnij POP dla wszystkich wiadomości (nawet już pobranych wiadomości)" --> i daj zapisz zmiany

Sprawdź czy działa. Jeśli nie to:

w Outlooku daj Narzędzia --> Wyświetl lub zmień istniejące konta e-mail --> Dalej --> zaznacz konto Gmailowe i daj zmień --> Więcej ustawień --> zakładka serwer wychodzący --> i zaznacz "Serwer wychodzący (SMTP) wymaga uwierzytelnienia --> OK --> dalej --> zakończ.

Numery portów powinny być:

dla SMTP - 25

dla POP3 - 995

A serwery:

dla SMTP: smtp.gmail.com

dla POP3: pop.gmail.com


(Pyra20) #5

jak zaznacze to samo sie odznacza

zrobiłem jak pisałeś, ale daje jej sten blad ze nazwa serwera jest nieprawidłowa ;//

a da się zrobić jakoś tak żeby outlook caly czas działał w tray'u a nie minimalizowal sie do paska zadan ?


(ak6) #6

Jeśli twoje okno wygląda tak:

64c3bf5356b02d6bm.jpg

To wszystko jest OK.

A jak ustawienia, które ci podałem ??

Sprawdziłeś wszystko ??


(Pyra20) #7

tak, jest tak samo


(ak6) #8

A ja widzę na twoim screenie, że nazwę serwera POP3 masz wpisaną pop3.gmail.com

A powinno być: pop.gmail.com

Spokojnie, odetchnij i sprawdź wszystko jeszcze raz dokładnie. I popraw ten pop3


(Pyra20) #9

juz chyba znalazłem problem, w kontach e-mail było moje konto i domyślne, nawet jak ustawiłem swoje za domyśle to aoulook korzystał z tego domyślnego a tam było pop3, nie jestem jeszcze pewien ale chyba to było przyczyna :slight_smile:

a powiedz mi jeszcze czy da rade zrobić tak, aby outlok caly czas działał w dolnym prawym rogu (to sie nazywa tray ?) i popierał/odświeżał poczte a nie minimalizowałsię do paska zadań ?

EDIT

dalej nie moge wysłać, ten błąd mi wyskakuje ;/

1ca7.jpg


(ak6) #10

No tak, ale ja tam znowu widzę pop3.gmail.com zamiast pop.gmail.com

37a027538b2e0473.jpg

Popraw to.

I daj znać


(Pyra20) #11

cały problem tkwi w czym dziwnym bo

wchodze do narzedzi / konta e-mail / wyswietl lub zmien istniejace konta e-mail / i tu mam 2.. Marcin (moje) i domyslne

w 2 mam ustawione pop.gmail.com i stmp.gmail.com

i nie wiem dlaczego w tych bleadch pisze pop3, wiec chyba to trzeba jeszcze gdzie indziej zmienic, wiem ze to jest troche dziwne i wyglada ze ja tego nie zmieiam z pop3 na pop i dlatego mam problemy ale to jest zmienione na to jak ma byc ;/

i jak daje TESTUJ USTAWIENIA KONTA to mi wyskakuja blad

1se5.jpg

port dla smtp mam ustawiony 25 a dla pop 995


(ak6) #12

Dobra, ale wrócimy do tego już jutro. Dziś już nie dam rady. Podam ci jeszcze raz wszystkie ustawienia i sprawdzimy krok po kroku. Nie ma lewara - musi działać !!


(Pyra20) #13

no to czekam cierpliwie, bo wczęsniej miałem thunderbirda to nawet poczty nie pobierało ;/


(ak6) #14

No dobra. To jedziemy po kolei:

Z tego co rozumiem to masz skonfigurowane więcej kont.

  • Więc na początku znajdź konto na którym wyskakują ci błędy.

  • usuń je (dobrze abyś pamiętał nazwę użytkownika i hasło) :slight_smile:

I zaczynamy tak:

Narzędzia -> konta e-mail -> dodaj nowe konto email i dalej -> zaznacz pop3 i dalej -> wypełnij poprawnie pola:

  • imię i nazwisko

  • adres e-mail

  • nazwa użytkownika (tu jaszcze raz wpisz pełny adres e-mail)

  • hasło (uwaga na wielkie i małe litery)

  • zaznaczamy ptaszek "zapamiętaj hasło"

  • pop3 (wpisujemy: pop.gmail.com)

  • smtp (wpisujemy: smtp.gmail.com)

Potem przechodzimy do "więcej ustawień..." i tam dajemy tak:

zakładka ogólne: tutaj wpisz tylko nazwę konta - obojętnie jaka

zakładka serwer wychodzący: tutaj postaw ptaszka przy "serwer wychodzący (smtp) wymaga uwierzytelnienia" i zaznacz opcję "użyj tych samych ustawień..." Reszta czysta

zakładka zaawansowane:

  • serwer wychodzący pop3: 995

  • ptaszek przy: "ten serwer wymaga zaszyfrowanego połączenia (SSL)

  • serwer wychodzący (smyp): 25

  • ptaszek przy: "ten serwer wymaga zaszyfrowanego połączenia (SSL)

  • możesz, jeśli chcesz, zaznaczyć opcję "pozostaw kopię wiadomości na serwerze

I daj OK

Teraz naciśnij: "testuj ustawienie konta..." i będziesz wiedział czy wszystko gra. Potem już tylko "zamknij" -> "dalej" -> "zakończ"

Te ustawienia są poprawne na 100%.


(Pyra20) #15

wszystko tak jak napisałeś ale zrobiłem jeszcze raz i:

1ln6.jpg


(ak6) #16

Stary. Kurna, poddaję się. :frowning: Te ustawienia są w 100% ok - sprawdziłem u siebie i wszystko hula aż miło.

Nie wiem jak ci jeszcze pomóc.

Może z innej beczki. Masz Outlock Express ?? Jak tak, to skonfiguruj i sprawdź czy pójdzie.

I daj znać. :slight_smile:


(Pyra20) #17

chyba nie mam bo mam outlooka z offica 2003, szkoda ze sie nie da tego u mnie zrobic.. ehhhh... wielka szkoda ale dzieki za pomoc


(ak6) #18

taki błąd wywala jak źle wpisany jest serwer poczty wychodzącej (smtp) zerknij jeszcze raz czy np zamiast kropki nie postawiłeś przecinka albo cuś.

Ma być: smtp.gmail.com


(Pyra20) #19

nie jest na 100% dobrze


(ak6) #20

Outlook jest składnikiem offic'a a outlook express jest składnikiem windowsa - możesz go mieć sprawdź.

Złączono Posta : 10.11.2006 (Pią) 20:42

lub jakiś inny program pocztowy, żeby sprawdzić cholewa to twoje konto.