Konqueror - prawoklik - kompresowanie zip

Mam problem z menu kontekstowym, a konkretnie z opcją Działania|Skompresuj ten katalog przy użyciu zip.

W katalogu usr/share/apps/konqueror/servicemenu

mam plik copmress-zip.desktop oraz jego zawartość:

[Desktop Entry]

ServiceTyped=inode/directory

Action=zip

TryExec=zip

[Desktop Action zip]

Name=Zip this directory

...tutaj napis jak wyżej w innych językach

...

Exec=zip -r %u.zip %n

oraz plik compress-zip-file.desktop z zawartością:

[Desktop Entry]

ServiceTypes=all/allfiles

Actions=zip

TryExec=zip

ExcludeServiceTypes=application/x-zip,application/x-iso,application/x-bzip2,application/x-tgz,kdedevice/

[Desktop Action zip]

Name=Archive

..oraz napis jak wyżej w różnych językach

...

Exec=zip -u %f.zip %n

Gdy uruchomię konquerora i próbuję spakować do zipa dowolny katalog, to wypluwany jest błąd:

zip warning: name not matched: nazwa_katalogu

zip error: Nothing to do ! (try: zip -r /home/nazwa_uzytkownika/Dokumenty/nazwa_katalogu.zip . -i nazwa_katalogu

Wklepanie tego co jest zaproponowane również kończy się błędem “Nothing to do !”

Jeśli wcześniej jednak odpalę konsolę, przejdę do katalogu:

/home/nazwa_uzytkownika/Dokumenty/

dopiero teraz odpalę konqerora i próbuję spakować katalog “/nazwa_katalogu”, to wszystko jest ok.

Jeśli w pliku copmress-zip.desktop ustawię:

Exec=zip -r %u.zip %f

a w pliku:

oraz plik compress-zip-file.desktop

Exec=zip -u %f.zip %f

to wszystko jest OK, ale w spakowanym pliku mam całą strukturę katalogów, czyli zamiast pliku w postaci:

nazwa_katalogu.zip->nazwa_katalogu/spakowane pliki

mam nazwa_katalogu.zip->home/nazwa_uzytkownika/Dokumenty/nazwa_katalogu/spakowane pliki

Co zrobić, żebym nie musiał ustawiać wcześniej ustawiać odpowiedniego katalogu (czyli przechodzić do katalogu w którym są pliki, które będę pakował) i dopiero odpalał konqerora ?

Mandriva 2006, kde 3.4.2, używam środowiska Gnome 2.10.2, zip w wersji 2.31

A dlaczego edytujesz pliki systemowe? Zawsze bezpiecznie “grzebać” w swoim profilu. Ustawienia o których piszesz są w ~/.kde

Swoją drogą, czy ta opcja wcześniej działała normalnie i przestała czy od chwili zainstalowania systemu tak masz?

Może warto zastanowić się na aktualizacją systemu do nowszej wersji?? Bo ta z której korzystasz jest sprzed 3 lat…

Wykonałem kopię tych plików. To nie nie popsuło się samo z siebie, po prostu nigdy nie działało.

Ja nie mam żadnych problemów z KDE tyle, że wersja 3.5.9, system Arch i openSUSE 10.3. Na obu komputerach opisywana przez Ciebie funkcja działa poprawnie.