Mam pytanie odnośnie kont użytkowników na Windowsie 7. Do tej pory nigdy z tego nie korzystałem, ale teraz chciałem stworzyć osobne konto mojej kobiecie, która chce mieć zainstalowane kilka starych gierek. Myślałem, że działa to tak, że na nowym koncie otrzyma ona pusty pulpit i będzie mogła mieć swoje programy, a jedyne co będzie wspólne to pliki systemowe i sterowniki. Tymczasem po utworzeniu drugiego konta, znajdują się na pulpicie wszystkie programy oraz gry z konta administratora. Czy to oznacza, że nie da się mieć zupełnie dwóch oddzielnych, niezależnych kont? Jeśli nie, to po co właściwie komukolwiek potrzebne jest drugie konto, skoro wszystkie programy i pliki i tak są współdzielone między tymi kontami? Bo chyba tylko, żeby mieć osobną nazwę użytkownika i avatar…
Rzeczywiście, konta użytkowników w Windowsie nie są w pełni odizolowane pod względem oprogramowania, ale ich podstawowym celem jest zapewnienie różnych środowisk pracy dla różnych osób korzystających z tego samego komputera.
Programy w systemie Windows są instalowane globalnie lub lokalnie:
Globalnie (dla wszystkich użytkowników);
Lokalnie (tylko dla jednego użytkownika).
W Twoim przypadku programy i gry, które były zainstalowane na koncie administratora, stały się dostępne również dla drugiego konta, ponieważ zostały zainstalowane globalnie.
Windows 7 zapewnia częściowe odseparowanie kont użytkowników. Oto, co jest oddzielne:
Pliki użytkownika – każde konto ma własne dokumenty, zdjęcia, muzykę itp. przechowywane w folderach C:\Users\[nazwa_użytkownika].
Ustawienia programów – większość programów przechowuje konfigurację specyficzną dla użytkownika (np. ustawienia w przeglądarce internetowej).
Pulpit i menu Start – mimo że niektóre skróty są globalne, można ręcznie usunąć z pulpitu i menu Start na jednym koncie skróty, które nie są potrzebne, bez wpływu na inne konta.
Jednak programy zainstalowane globalnie są dostępne dla wszystkich kont.
Konta użytkowników mają sens, nawet jeśli programy są współdzielone, ponieważ pozwalają:
Oddzielić pliki użytkownika (dokumenty, zdjęcia, muzykę itp.).
Korzystać z różnych ustawień systemowych (np. tła pulpitu, motywu, rozdzielczości ekranu).
Chronić prywatność – inne konta nie mają dostępu do Twoich plików osobistych (chyba że są administracyjne i specjalnie zmienią uprawnienia).
Wprowadzać różne poziomy uprawnień – np. konta standardowe mogą ograniczać możliwość instalacji programów i zmiany ustawień systemowych.
na własny i będzie miała czyściejszy (nawet jak ogarnie jak włączyć podgląd plików ukrytych i systemowych, gdy tobie nie przeszkadza półprzezroczysta ikona lub jej brak u siebie z tego powodu); żeby ci nie grzebała profil musiałby być użytkownikiem standardowym z ograniczeniami.
@Wredzia
Dzięki za rozjaśnienie sytuacji jak to dokładnie działa. Osobiście zdjęcia czy muzykę i tak trzymam na innej partycji niż systemowa, więc tym bardziej nie widzę sensu w osobnych kontach
@krystian3w
Tu nie chodzi o grzebanie w plikach bo nie mam nic do ukrycia. Po prostu chciałem mieć porządek i nie mieć u siebie gier, w które nie będę grał i na odwrót. Ostatecznie jednak chyba zainstaluje je u siebie i będzie jedno konto tak jak było, bo widzę że te konta użytkowników trochę mijają się z celem, przynajmniej w moim rozumowaniu.
@krystian3w dobrze radzi. Gry/programy i tak muszą być w systemie globalnie, ale dzięki przeniesieniu skrótów z Public do wybranego profilu, każdy będzie widział ikony gier/programów, które chce. Tak samo można profilować menu start.
Problem jest z nowo zainstalowanymi programami, które instalują się globalnie. Dla nich procedurę trzeba powtarzać.