Konta użytkowników, deinstalacj oprogramowania


(MrAsusrp6) #1

Dzielę laptopa jeszcze z 2 userami. Dwa konta mają prawa admina, jedno jest z ograniczeniami.

Odinstalowałem Operę na moim koncie admina, i na drugim koncie z upr. admina Opera też się odinstalowała dlaczego ?


(krzysiekx) #2

Bo przy instalacji zaznaczyłeś lub była domyślnie zaznaczona opcja "instalacja dla wszystkich użytkowników" zamiast tylko dla tego konta.


(goomish) #3

To nie do końca tak. Nawet gdyby nie zaznaczył tej opcji to i tak deinstalacja programu powoduje jego zniknięcie dla wszystkich użytkowników programu. Opcja, o której wspominasz powoduje tylko to, że program przechowuje osobiste dane użytkownika w folderze jego profilu (i tym samym każdy może mieć np. swoje zakładki, historię itp - w przypadku przeglądarki internetowej), a nie w folderze programu.


(Filolupus) #4

Tak jak goomish pisze; instalacja "dla wszystkich użytkowników" oznacza tylko, że wszyscy użytkownicy dostaną do tego programu skróty i inne bonusy.

Program instaluje się raz dla całego komputera i tak samo usuwa się raz.