Witam z nietypowym pytaniem,ale chciałbym założyć konto w tym banku,zadałem pytanie mailem i długo czekam na odpowiedż.Postanowiłem zapytać się forumowiczów,może ktoś ma i sie orientuje.
Chodzi o to,jak są księgowane środki na koncie?Np jeśli wybiorę z bankomatu setkę i za moment wejdę na swoje konto w net,to czy mam odjęde czy muszę czekać kilka dni?
I jak wygląda to z zakupami,które płacone są kartą,czeka się 3-4 dni czy krócej?
Aliora nie mam xD, ale to jest różnie… gdy płaci się kartą za zakupy środki są odejmowane natychmiast a nie raz trzeba czekać z 3 dni… zwłaszcza gdy jest się za granicą… Myślę, że w innych bankach jest podobnie
Mam obecnie w mBanku,tam jak robię zakupy w polskim sklepie to rekord jaki wynosi żeby odjęli mi z konta to jest 3-4 dni,a jak z bankomatu wypłacę to 6 dni …
Jeśli chodzi o wypłaty z bankomatów to różnie bywa. Czasem od razu czasem się czeka. Tak samo jest z zakupami karty. W każdym razie prawie natychmiast środki na te tranzakcie są zablokowane, czyli że jeszcze nie są rozliczone, ale Ty nie masz już do nich dostępu. Moim zdaniem dobre rozwiązanie. Osobiście posiadam konto w tym banku już 2 lata i jak na razie jestem zadowolony.
Wyjmujesz pieniądze z bankomatu - bank automatycznie zmniejsza się środki dostępne o kwotę, która wyjąłeś.
W wyjątkowych sytuacjach (awaria komunikacji na linii bankomat - bank) blokady może nie być, tylko po jakim czasie kwota może być zdjęta z konta. Ale to wyjątki.
Podobnie z zakupami - robisz zakupy płacąc kartą: bank blokuje Ci te środki (masz mniejsze środki dostępne), po kilku dniach operacja jest rozliczana (pojawia się w historii, blokada zostaje zdjęta), czyli saldo = środki dostępne.
No tak,wszystko cacy,ale jednak opłata za karte jest … dodatkowa też.A wpływw co miesiąc na konto nie będe mieć,bo mam umowe z zakładem pracy do konca tego roku
Jak opłata dodatkowa? Jest opłata za kartę podstawowa, pobierana raz w miesiącu. Zmienia się jedynie w zależności od tego, czy korzystasz z karty, czy też nie. Nie ma dodatkowej opłaty za pobieranie pieniędzy w bankomatach. Co do reszty to faktycznie musi być jakiś obrót środków na koncie.