Konto w niemieckim banku

Podejmując pracę w Niemczech i zakladając konto w niemieckim banku jaki najlepiej podać numer telefonu tzn:polski czy niemiecki?

Kartę jakiego niemeckiego operatora polecacie do dzwonienia do Polski (na komórki i stacjonarne).

W którym niemieckim banku polecacie założyć konto osobiste i dlaczego ?

myślę, że najlepiej Deutsche Bank.pbc, mają swój oddział w PL także. Konto internetowe w pełni darmowe (przelewy, wypłaty z bankomatów na całym świecie etc), interfejs webowy w 3 językach: PL/DE/ENG. Karta Visa też darmowa (wymagana chyba 1 albo 3 operacje kartą/miesiąc (nie wliczają się tu wypłaty z bankomatu)). Ja mam konto w DB i jest ok…

Jeśli rejestrujesz konto w niemieckim oddziale to chyba lepiej podać niemiecki numer telefonu…

Co do połączeń i operatora to nie doradzę tu nic, poza tym, że najlepiej przez skype lub Windows live messenger (oba oferują darmowe przez internet)…

Odradzam DB…

Jeżeli już to http://www.sparkasse.de/ , najpopularniejszy bank w DE, dosyć dobre warunki w porównaniu do innych banków.

Co do karty to szukaj czegoś co oferuje tanie rozmowy do polski na stacjonarne, są sieci “wirtualne” oferujące minutę za 9 € centów.

BTW.Mieszkam w Niemcowni :frowning:

Do Semtex dzięki za info ale czy przy zakładaniu konta w sparkasse jaki musisz podać numer telefonu polski czy niemiecki ?

A co do operatorów “wirtualnych” to co byś polecił ?

Obojętne jaki nr, mówisz że jesteś tymczasowo dostępny tylko pod danym nr i po sprawie, ewentualnie określasz się że uzupełnisz dane później, gdy kupisz kartę…

Najlepiej iść do banku, zrobić termin (wiecznie czepiają się terminów, nienawidzę tego w DE :lol: ) gdy będziesz na spotkaniu to dogadasz wszystkie detale.

Co do kart to niewiele pomogę, ponieważ mam wirtualkę z niskimi kosztami rozmów tylko na terenie DE, w abonamencie stacjonarnym mam darmowe rozmowy na stacjonarne w całym EU i USA, będziesz musiał poszukać info, ewentualnie “rano” się rozejrzę i dam Ci tu znać…

Ja też polecam Sparkasse, są najpopularniejsi w DE i działają chyba najsprawniej, przynajmniej moim zdaniem.

!ALE! Przy wydawaniu karty uważaj żeby nie pocisnęli ci ich ichniejszej geldkarty, która działa chyba tylko w Niemczech i w reszcie świata niczego tą kartą nie zrobisz.

Co do rozmów to polecam Vodafone LINK chyba najlepszy zasięg i w miarę klarowne zasady, do dłuższych rozmów najlepszy Skype, z wi-fi w DE nie ma strasznego problemu więc można korzystać nawet przez telefon z Androidem czy Windows jeśli nie masz laptopa.

EDIT: co do podawania numeru telefonu to polski numer nie przejdzie w żadnej instytucji (gdzieś nawet o tym było) albo deklarujesz, że podasz później albo od razu idź ze swoim numerem w DE.

Czy w sparkasse można robić przelewy do banków w Polsce i ile taki przelew kosztuje ?

A co sądzicie o karcie mobilka którą można kupić w Polsce ?

Dodane 08.03.2012 (Cz) 14:28

Wszystko jasne post do zamknięcia