myślę, że najlepiej Deutsche Bank.pbc, mają swój oddział w PL także. Konto internetowe w pełni darmowe (przelewy, wypłaty z bankomatów na całym świecie etc), interfejs webowy w 3 językach: PL/DE/ENG. Karta Visa też darmowa (wymagana chyba 1 albo 3 operacje kartą/miesiąc (nie wliczają się tu wypłaty z bankomatu)). Ja mam konto w DB i jest ok…
Jeśli rejestrujesz konto w niemieckim oddziale to chyba lepiej podać niemiecki numer telefonu…
Co do połączeń i operatora to nie doradzę tu nic, poza tym, że najlepiej przez skype lub Windows live messenger (oba oferują darmowe przez internet)…
Obojętne jaki nr, mówisz że jesteś tymczasowo dostępny tylko pod danym nr i po sprawie, ewentualnie określasz się że uzupełnisz dane później, gdy kupisz kartę…
Najlepiej iść do banku, zrobić termin (wiecznie czepiają się terminów, nienawidzę tego w DE :lol: ) gdy będziesz na spotkaniu to dogadasz wszystkie detale.
Co do kart to niewiele pomogę, ponieważ mam wirtualkę z niskimi kosztami rozmów tylko na terenie DE, w abonamencie stacjonarnym mam darmowe rozmowy na stacjonarne w całym EU i USA, będziesz musiał poszukać info, ewentualnie “rano” się rozejrzę i dam Ci tu znać…
Ja też polecam Sparkasse, są najpopularniejsi w DE i działają chyba najsprawniej, przynajmniej moim zdaniem.
!ALE! Przy wydawaniu karty uważaj żeby nie pocisnęli ci ich ichniejszej geldkarty, która działa chyba tylko w Niemczech i w reszcie świata niczego tą kartą nie zrobisz.
Co do rozmów to polecam Vodafone LINK chyba najlepszy zasięg i w miarę klarowne zasady, do dłuższych rozmów najlepszy Skype, z wi-fi w DE nie ma strasznego problemu więc można korzystać nawet przez telefon z Androidem czy Windows jeśli nie masz laptopa.
EDIT: co do podawania numeru telefonu to polski numer nie przejdzie w żadnej instytucji (gdzieś nawet o tym było) albo deklarujesz, że podasz później albo od razu idź ze swoim numerem w DE.