Konto ze skype w innym komunikatorze. Jest taka możliwość?

Szukam takiego programu na linuksa i nic nie umiem znaleźć :frowning:

Żeby korzystał z konta skype - nie ma takiego.

A jest jakaś dobra alternatywa, w której idzie zrobić  wideorozmowę? Na Linuxa i na WIndowsa?

Kilka alternatyw jest, ale żadna nie jest tak popularna jak sam skype…

Jezeli interesuje Cie na obu platformach to moze po prostu przez FB?

Wolałbym przez zwykły program. Może na tlenie by szło??

Może być tlen, może być również google voice.

Poczytaj o protokole SIP. Wszystkiego sie dowiesz co i jak.

Spróbuj Jitsi, może Ci się spodoba z tym że nie da rady za pomocą konta Skype.

A czemu nie użyjesz linuxowej wersji Skype?

Co do alternatyw to wiem że są wtyczki do innych programów umożliwiające kontakt z ludźmi przez Skype ale i tak nie łączą się one z jego siecią bezpośrednio a jedynie korzystają z API samego programu i wymagają żeby Skype był odpalony.

Linuxowa wersja skype jest dwie generacje w tyle.

A co do alternatyw, to MS wyłaczył API pozwalające na używanie tych wtyczek w innych programach. A o korzystaniu z jednego programu przy odpalonym jednocześnie skajpie to pierwsze słyszę… jakiś przykład? chętnie sprawdze, bo natywny klient mnie ()*&%^@*@* (irytuje) !

https://code.google.com/p/skype4pidgin/ jak dla mnie to taki pół środek, z tego co wiem rozmów czy wideo przez to i tak nie uzyskasz i trzeba korzystać z skype natywnie.

To prawda że jest 2 generacje do tyłu i jest irytująco niewygodny w użytkowaniu ale jednak działa.

Fakt.

A szczególnie dokuczliwy jest brak reklam.

Nie popadajmy w paranoję!

Rozmowy audio-video działają bardzo dobrze, przesyłanie plików też, a i program do nagrywania rozmowy też się znajdzie.

Sprawdź alternatywy:

https://www.youtube.com/watch?v=0bcX6Jy9sOQ .

Ciekawie przedstawia się Ekiga.

Dzieki chlopaki za szybkie odpowiedzi

Uźywam linuksowej 4.3 lecz brak w tej wersji dzwieku, z powodu zmienionych sterownikow w skype z alsa na pulse audio. Chyba, ze idzie cos zrobic z tym, zeby dzialalo na alsa?

Niestety nie idzie - trzeba instalować PulseAudio.

Tak, zainstalować i zostać przy wersji 4.2. Jako ostatnio używałem chodziła jeszcze ok.

zainstalowałem wersje 4.2 i nie idzie się zalogować. W wersji 4.3 nie ma tego problemu

Kurcze właśnie też to zauważyłem :/, jak się wylogowałem nie mogłem się zalogować (miałem włączone autologowanie). Te skubańce wyłączyli dostęp starczych wersji skype, coraz większą ochotę mam przejść na Hangouts.