Kontrola konta urzytkownika... Za i przeciw


(Szynszyla95) #1

W Viście pojawiła się opcja kontroli konta użytkownika, co kojarzy się głównie z uporczywymi komunikatami potwierdzającymi akcje. Opcja ta również przenosi niektóre pliki z domyślnej w np. C/users/deflaut.... na inną, u mnie to C/users/Szymon/App/.... Zastanawiałem się więc nad wyłączeniem tej opcji lecz znajomy powiedział, że może osłabić to bezpieczeństwo komputera, lecz jak by to mialo wyglądać -tego juz nie wiedział.

Jeśli wyłączę tę opcję, co się może stać ? System faktycznie będzie słabszy ? czy tylko jest to zabezpieczenie przed umyślnym włączeniem jakiegoś programu szkodliwego, bądź systemowego mogącego wprowadzić spore zmiany... Zapewne skończą się uporczywe komunikaty. Co zrobić ?


(Wojteko10) #2

Rób co chcesz :slight_smile: Zmneijszy się bezpieczeństwo przed szkodliwymi programami, ale co znaczy komputer będzie słabszy? Żadnych fukcji nie stracisz ani nic.


(MaRa) #3

W Viście wszystkie uruchamiane przez użytkownika programy mają ograniczone uprawnienia, jeśli program potrzebuje większych uprawnień, to wyskakuje okienko z pytaniem.

Jeśli pytanie jest wyłączone, to każdy program może wprowadzać dowolne zmiany w systemie. Czyli wirus może panoszyć się bez żadnych ograniczeń. Już były luki we Flash Playerze czy Adobe Readerze - wystarczyło samo wejście na niebezpieczną stronę by zainfekować komputer. UAC chroni przed tym.