mam problem z konwersją slajdu ppt do pdf-a. Mianowicie zostałem poproszony abo zrobić coś takiego i wydawało mi się początkowo, że to żaden problem. Ale okazało się, że ten slajd jest ogromnych rozmiarów gdyż koleżankaz braku innych programów graficznych wykonała na nim plakat, ktory ma mieć wymiary około 1m na 2m. Poszła z tym do drukarni, a tam jej powiedzieli oczywisćie że ppt nie drukują . Probuje to robić pdfcreatorem, ale to zamiast konwertować slajd do jednego pdf-a dzieli go na kilkadziesiąt stron . Proszę o pomoc, bo sprawa jest niezywkle pilna. Pozdrawiam
dzieki, ale nie rozwiazuje to mojego problemu. ppt zamiast konwertować się do jednego duzego pdf, dzieli się na kilkanaście małych
czy to konwertowanie polega na wydruku na wirtualną drukarkę PDFów? może da się tam ustawić własna większą wielkość strony, a jeśli nie, to pomniejszyć (dopasować wydruk do formatu A4) i w drukarni przekazać na jaki wymiar mają powiększyć podczas druku
można też zainstalować sterowniki od jakiejś naświetlarki (np. xitron rip, agfa avantra), wybrać własny rozmiar strony, druknąć do pliku (to będzie postscript) i potem zrobić z tego PDFa, najlepiej acrobat distillerem (jeśli projekt jest w odcieniach szarości, to można użyć darmowego gsview - dostępny na DP)
czy w power point nie ma opcji eksportu albo zapisu jako PDF? ew. jako tif
Jeżeli masz Office 2007, to jest opcja eksportu do PDF, tylko trzeba ją zainstalować (zwie się to bodajże Save to PDF or XPS, znajdziesz na stronie Microsoftu lub tu: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … ub+XPS+2.0).
Możesz także konwertować przez OpenOffice (on także ma możliwość konwersji na PDF).
Albo można pośrednio konwertować, np. na podstawie pomysłu Christofor’a, czyli najpierw pojedyncze slajdy skonwertować na TIF, a potem na PDF.