Cześć. Na strychu posiadam od operatora router firmy HALNy HL-4GMV, który rozprowadza internet światłowodowy (300 Mb/s) do 4 pomieszczeń. Do sypialni kupiłem router TP-link Archer C6. W międzyczasie dowiedziałem się o czymś takim jak Mesh i aby to zrobić, muszę m.in. zamienić router od operatora na tego TP-linka. Myślałem, że mam już wszystko. Załamałem się, bo Internet do HALN-ego doprowadzany jest innym kablem niż RJ-45, a mianowicie SC, a przynajmniej taki napis znalazłem (załączam zdjęcie, napisu nie widać, ale przynajmniej pokazuje jaki to kabel). W specyfikacji tego routera port WAN oznaczony jest jako GPON SC/APC B+
Byłem już gotów połączyć 2 routery kablem RJ-45, ale w innym wątku przeczytałem, że router za routerem może powodować jakieś problemy z NAT. W związku z tym jestem chyba zmuszony kupić konwerter. I tu mam pytanie, czy TP-LINK MC210CS będzie odpowiedni? Moje wątpliwości wiążą się głównie z faktem, że ma on 2 wejścia, jedno oznaczone TX, a drugie RX. Z kolei niższe wersje tego konwertera, np. TP-Link MC112CS, zawiera jedno wejście - nie biorę go, bo obsługuje tylko do 100 Mb/s. Dlaczego w MC210CS są 2 wejścia i do którego powinienem włożyć ten zielony kabel - - TX czy RX, czy może potrzebna jeszcze jakaś przejściówka? Czy ten konwerter załatwi sprawę? Chcę wpiąć źródło sygnału do niebieskiego wejścia RJ-45 w routerze TP-link Archer C6, opisanego jako INTERNET, jak widać poniżej:
Zastanawiam się też, czy korzystając z takiego konwertera narażam się na jakiekolwiek problemy z prędkością bądź stabilnością połączenia. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.