Witam, z tego linka (z naszego forum) wyczytałem że można zrobić kopię aktywacji swojego oryginalnego systemu aby nie dzwonić do MS w sprawie aktywacji telefonicznie po każdym formacie. Jest to legalny i zgodny z licencją sposób na aktywację Windowsa- pytam z ciekawości?
Aha,czyli jest to zgodne z licencją? Teraz gdy mam zainstalowany i aktywowany system tworzę “backup’a” i kiedyś po formacie go odpalam tak? Oczywiście podczas instalacji wpisuję swój klucz z naklejki?
Tutaj pozostaje pewna nieścisłość . Oczywiście jest to zgodne z licencją o ile backup zrobisz na komputerze na którego masz licencję (akurat w tym wypadku naklejka w wypadku oem)*. Możesz jej użyć tylko na jednym komputerze jednocześnie (o ile nie masz licencji grupowej). IMO podczas aktywacji nie trzeba (lecz można) wpisywać klucza, soft powinien nadpisać (nie wiem z autopsji to tylko przypuszczenie).
Oczywiście jeśli zrobisz tak jak mówiłeś (a licencja jest na komputer) to wszystko jest ok.
* klucz powiązany jest z płytą główną a nie naklejką, jednak osoba składająca komputer korzystając z licencji oem powinna takową nalepić na obudowę komputera, i o ile nie wymieniłeś płyty głównej (tym samym tracisz licencję), wszystko jest ok.
PS, dlaczego nie użyjesz kopii zapasowej dysku ? Po formacie kopia, a potem bez czekania na instalację systemu / ustawienia etc przywracamy wszystko.
Ok, dzięki- nie musiałeś mi tak wszystkiego tłumaczyć, (siedzę w informatyce już całkiem sporo czasu także co nieco wiem- oczywiście jeszcze wiele nauki przede mną bo dopiero 2tech. inf. :E).
Widziałem kiedyś jak znajomy robił całą kopię dysku twardego wraz z systemem, rozumiem że to też jest legalne i zgodne z licencją rozwiązanie?
Jaki program byś mi polecił do stworzenia takiego obrazu, prosiłbym może o jakieś kluczowe tylko instrukcje żebym niczego nie spartolił :E
Znam Norton Ghost (płatny), oraz EaseUS Disk Copy Home Edition?
Chodź też ostatnio jak dzwonisz do M$ i podajesz im te bloki z cyframi to kod do wpisania przysyłają ci…
SMSem
Ewentualnie instalujesz system i jak system cię prosi o wpisanie licencji dajesz pomiń i potem aktywujesz go już jak masz wszystko gotowe i aktywujesz przez neta
Żadko się zdarza przynajmniej mi aby system odmówił aktywacji przez neta.
Tworzenie obrazu możesz wykonać w programie z poziomu systemu (oczywiście najpierw musimy program zainstalować ). Ale możesz je również wykonać z poziomu płyty startowej.
Witam! Po instalacji nowego systemu operacyjnego, pierwszy program jaki instaluję to “Acronis True Image Home” do utworzenia obrazu dysku . Dodatkowo mała aplikacja “Token Restore” do utworzenia kopi samej aktywacji windows XP, Vista albo 7 , pod ósemką nie testowałem . Mając na innej partycji obraz dysku, łatwo przywrócić system do tego momentu. Bardzo to ułatwia życie w momencie gdy system się wysypie , albo padnie dysk. Pod warunkiem że obraz dysku mamy na innym fizycznym dysku. Wielokrotnie się przydał i żadne ponowne aktywacje i ponowne instalki nie były potrzebne.
Przywrócenie albo utworzenie obrazu dysku trwa tylko ok. 7 minut. Działa bez żadnego problemu pod ósemką i zawsze będzie to legalny oryginalny system. Wg. mnie niezbędne dla ludzi aktualizujący system bez płyty instalacyjnej.