Kopia dysku flash z Windows 10 - czym wykonać

Mam taki lekko upośledzony sprzęt - Kiano Intelect X2 HD. W środku jest pamięć flash 64GB i Windows 10. Chciałbym zrobić kopię dysku z aktualnym systemem Windows 10, którą ewentualnie mógłbym później przywrócić, bo chcę spróbować zainstalować Linuxa Mint, Kubuntu, Manjaro KDE lub Deepin, zależy co będzie działać, na live z pendrive Mint Cinnamon i Kubuntu się uruchamiają, Manjaro ma problem z GRUBem, a Deepin nie ma trybu live. Jakie narzędzie polecicie? Kopię wrzucę najlepiej na dysk zewnętrzny. W razie niepowodzenia z linuxem, chciałbym wrócić do Windowsa bez konieczności ustawiania wszystkiego od nowa, szczególnie wyrzucania niepotrzebnych aplikacji i co ważniejsze zmieniania ustawień pod siebie.

Skoro inne systemy startują z USB, to zrób sobie dysk USB z Hiren’s boot albo innym pakietem narzędzi, gdzie jest coś do robienia obrazów dysku. Nie pamiętam, ale Gparted ma chyba opcję tworzenia obrazów dysku i partycji.

Okazało się, że ten sprzęt jest bardziej upośledzony niż myślałem i Gparted nie startuje. 32 bitowy nie ładuje się do końca, a 64 nie uruchamia w ogóle. Na szczęście Hiren’s Boot ruszył. Dzięki za podpowiedź!

====
Udało się. Skorzystałem z programu Macrium Reflect PE, zrobiłem pełną kopię dysku łącznie z partycją Windows Boot Manager i recovery, potem zainstalowałem kilka distro linuxa, a później uruchomiłem ponownie Hiren’'s Boot i przywróciłem obraz dysku bez najmniejszego problemu. Żadnych błędów i problemów, Windows 10 wystartował jakby nic się nie działo. :slight_smile: