Kopia fora.pl


(krzysiek1312) #1

Witajcie..

Mój kolega ma bardzo duże forum.. Tematyką jest pewna gra. Dokładniej Symulator Autobusu, ale to nie ważne. .

Przez przypadek fora.pl chce usunąć jego konto, lecz na żadne e-mail'e nie odpowiada. Kumpel jest załamany, bo to był naprawdę jego ogromny projekt.

No właśnie. Ogromny projekt, który chciałby zachować. Czy znacie jakiś sposób na pobranie całej strony i może bazy MySql ?

Oczywiście liczę się z tym, że proszę o wiele i proszę także o rzecz nie do końca legalną, ale nie mam innego wyjścia. Fora.pl w ogl. nie odpisuje.

Ew. czy znacie może nr. kontaktowy do w/w serwisu ?

Pozdrawiam


(Hindol) #2

o, gadu gadu :wink: na stronie nie ma nic poza formularzem kontaktowym...

... oraz numerem gg :slight_smile: - gg 34567

z FAQ:

hmm, kopia..., jeśli nie będziesz miał bazy sql to postawienie forum od nowa jest syzyfową pracą.

kopia jako kopia z którą nic już nie zrobisz - jakiś programik do robienia kopii całych serwisów (teleport pro, offline explorer, webwidow - jest tego setki)


(wolfram.) #3

to jest bolączką darmowych forów. Że trzeba się zdać na łaskę pana administratora i prosić go na kolanach aby zrobił nam kopie bazy danych osobiście raz tylko spotkałem się z sytuacją kiedy to ktoś dostał swoją bazę danych tak więc powodzenia jeśli masz dobrą gadane a admin humor to Ci się uda :wink:


(krzysiek1312) #4

Heh . . Dzięki Panowie. . Jednak hINDUss czy z tych setek programów proponujesz szczególnie jakiś jeden ? :stuck_out_tongue:


(Hindol) #5

spodobał mi się i używam offline explorer


(wolfram.) #6

Kolego daruj sobie bo nawet jak zgrasz jakimś programem całe forum (polecam HTTrack) to i tak nie zgrasz najważniejszej rzeczy.... bazy danych ! Tak więc jeśli zgrasz sobie to tylko i wyłącznie będziesz miał pamiątkę do przeglądania off-line jakie to kiedyś fajne forum było :wink:

Przypomniało mi się o jednym sposobie ale to jest tak czasochłonny że głowa mała. Dlatego zaleca się jego stosowanie wyłącznie na małych forach. A robisz to po prostu tak że zakładasz sobie nowe forum z nową bazą danych i dodajesz ręcznie użytkowników. Po czym piszesz odpowiednio posty z każdego konta. Lecz to jest dobra przy 10 użytkownikach i 100 postach :wink:

Jednak radzę Ci ciągle pisać do admina może w końcu zmięknie i zrobi wyjątek.


(Irekxara) #7

się mi wydaje, ze przez przypadek chyba się nie da :wink: jakiś powód byc musiał. Nastepnym razem kolega musi sie dobrze zastanowic co robi i gdzie forum zakalada, najlepiej "u siebie" na serwerze ... :wink:


(Grzesiek1) #8

No z krzesła mało co nie spadłem jak przeczytałem ten "sposób" pewnie autor tematu sam by na to nie wpadł...

Co do zgrania takiej kopi, to jest możliwe, sam takim czymś się zajmuje, pisze się po prostu robota który ogląda strone po kolei, potem zgrywa wszystko do pamieci podręcznej i buduje baze danych na podstawie zależności ale to kosztowna zabawa.


(Irekxara) #9

no ciekawe :razz: ale czy mozliwe ? raczej nie !


(wolfram.) #10

Grzesiek1 nieraz najgłupsze propozycje wydają się najbardziej trafne. Bez obrazy dla kogokolwiek ale jak się widzi różne tematy tu na forum to niczego po ludziach nie można być pewnym :lol:

A Twój sposób jakoś wydaje mi się mało prawdopodobny bo jeśli tak to byśmy mieli kopie wielu serwisów :wink:


(Grzesiek1) #11

a


(Irekxara) #12

wolfram. , tak sobie czytam i dumam jestees w stanie zgrac cale DP i forum DP na twardziela bez zadnych przeszkód, czy tak ?


(wolfram.) #13

xulu nie wiem bardzo na jakiej podstawie to wywnioskowałeś ale jeśli chodzi o zawartość stron www tych prostych to tak. Przynajmniej kiedyś zgrywałem gdy do kawiarenek chodziłem bo w domu nie miałem neta a jak wiemy w kawiarence płaci się za czas to ściągałem daną stronę i przeglądałem ją sobie potem w domu off-line. Tylko że jest mały haczyk z tą zabawą bo na stronie masz linki i inne takie tam rzeczy które program traktuje jako całość i leci po linku do kolejnej strony, oczywiście można wszystko ustawić ale... i tak ustawienie głębokości kopania to najlepsze rozwiązanie bo jeśli damy na ściąganie całej strony a witryna będzie pokaźna (wp.pl onet.pl itp) to zabraknie nam życia. To samo tyczy się DP i forum bo chyba sam przyznasz że to niecodzienna wielkość. Druga sprawa że forum działa na zasadzie logowania więc zwykły śmiertelnik nie ma dostępu do całego forum. Zresztą po co ja to pisze skoro i tak zapewne to wszystko wiesz.

Grzesiek1 zerknę na to wszystko jak będę trochę bardziej dysponowany bo w chwili obecnej to procentuje jeszcze po urodzinach :slight_smile:


(krzysiek1312) #14

Tak . . Gość na forum napisał do jednego z użytkowników groźby, a potem sam wysłał zawiadomienie do fora.pl

Taki jest przewidywany powód, ale sami nie wiemy .. Może to zegar, którego skrypt jest z innej strony(legalny), a fora.pl tego nie toleruje. . No nie wiem w każdym razie sprawa wygląda tak, że jesteśmy w kropce , bo fora.pl nie utrzymuje jakiegokolwiek kontaktu.

Nawet nie powiem dobry pomysł. .

Statystyka \/

Nasi użytkownicy napisali 21254 wiadomości

Mamy 3672 zarejestrowanych użytkowników


(Grzesiek1) #15

xulu , To jest prosta matematyka.

Wszystko co wyświetla Ci się na ekranie, można obrobić, zapuścić w pętle skrypty żeby przeglądały podstrony w linkach które znajdują się w obrębie serwisu.Dane możesz dowolnie obrabiać, katalogować, tworzyć na ich podstawie baze danych wg zależności np w kodzie źródłowym.

Zbudować taką baze danych portalu dobreprogramy.pl to jest żaden problem- mówie tutaj oczywiscie o danych dostępnych dla użytkowników, czyli treści takich jak np w dziale download:

Kategoria: ,Producent: ,Licencja: ,Data opublikowania: ,Wielkość:,System operacyjny:,Liczba pobrań:

Tak samo newsy itd, wszystko co jest widoczne na ekranie można odtworzyć, stworzyć z tego np baze danych do joomla i postawić kopie dobrych programów na joomli, na prawdę żaden kłopot.

Np Kopie takiego forum jak to, też spokojnie zrobisz, z poziomu użytkownika niestety tylko postów tematów itd czyli danych dostępnych dla ogółu bo wiadomo haseł zwykły user nie odtworzy zadnym skryptem.

Robisz szablon dla jednej podstrony viewforum z odpowiednimi filtrami i zgrywasz nazwy wszystkich tematów, powiązujesz to z szablonem od viewtopic i zgrywasz wszystkie posty wraz z danymi kiedy wysłany kto to wysłał itd.

Potem tylko układasz to w strukture bazy danych MYSQL np skryptu phpbb i masz forum z tymi samymi postami, tematami.

W przypadku tak jak na fora.pl kolega tutaj ma dostęp do PA, gdzie można wylistować adresy mailowe użytkowników, to żaden problem żeby i userów przenieść... A forum co ma w sobie? userów, posty, tematy ? co więcej trzeba ? działy ? też można przenieść...żaden problem....

Najlepsze jest to że większość stron dynamicznych (np dobreprogramy.pl) opiera się na generacji dynamicznej po przez identyfikatory dzięki czemu starczy opracować sposób na zgranie jednej strony z tematmi, a komputer ma już to do siebie że starczy tylko ten skrypt przerobić aby zautomatyzować zgranie całej masy reszty tematów, aby przeleciał pare milionów stron o tej strukturze a nie tylko tą jedną...


(Pomoc) #16

nie taka kosztowna :slight_smile: ja tak właśnie zgrałem swoje forum z fora.pl

skrypt razem ze źródłami dostępny jest dla wszystkich na http://webtools.net.pl/phpbb/backup.php