Witam. Mam dwie partycje. Chciałbym zrobić kopię partycji C na płytkę , żeby móc ją przywrócić. Jednak, jak ją będę przywracał, to chcem, żeby po przywróceniu była tylko jedna partycja - ta skopiowana i żeby miała rozmiar 250 GB. Czy da się tak zrobić ? Czy płytka z tą partycją będzie bootowalna ? Czym i jak ją wykonać ? Proszę o wyrozumiałość, ponieważ żadko mam doczynienia z nagrywaniem czegoś na płytę. Dzięki za pomoc.
Ściągnąłem ten program, tylko nie wiem, co tam mam wybrać, aby utworzyć kopię dysku ;] Może dam screena http://img.wklej.org/v/108704720Backup.JPG Dzięki za pomoc.
Sprawdź w menu Tools czy masz opcje Recovery Media Builder (Paragon Hard Disk Manager 8.5 posiada taką opcje). Jeśli masz to tworzysz bootowalną (bootcd.iso) wersje programu Paragon odpalaną w RAM z nośnika CD. Dopiero takim programem robisz obraz dysku. Dla przykładu ja robiłem obraz partycji C: 58 GB z Vistą i plik wynikowy ma 11GB (można go dowolnie podzielić na części - ustawiasz w opcjach programu przed wykonaniem obrazu). Plik “schowałem” na partycji z danymi. Pełną wersje programu można zakpupić z niektórymi czasopismami (nie wiem czy wersja trial posiada wersje bootowalną).
Pzdr.
mozesz rowiez skorzystac driveimage xml, tylko po co ci 250gb na plytach dvd i jak czesto bedziesz robic backup - raz na rok :o
wybacz, ale moim zdaniem to lekko poroniony pomysl - jesli robic kopie, to wylacznie systemu by w razie padniecia szybko go postawic bez potrzeby zmudnej naprawy, czy instalacji - przy takiej wielkosci C zajmie to wieki i tone plyt
podziel na mniejsze partycje, beda szybciej archiwizowane bez ‘zamulania’ calego kompa i latwiej porzadek utrzymac, nie wspominajac o kopiach zapasowych i obrazach partycji do szybkiego stawiania po padnieciu dysku np. :roll:
@ clockwork poczęści masz rację, lepiej jest zrobić np. dwie patycje jedną (mniejszą) systemową, a drugą (większą) na dane. Jednakże Mushkin pytał o rozwiązanie dające akurat taką konfiguracje. Na screenie widać, że zajęte miejsce to 5,3 GB więc backup partycji powinien się zmieścić na około 2 krążkach DVD. Wszystko zalezy od ilości danych na dysku i fragmentacji. W backup’ie zapisana zostaje konfiguracja partycji + dane.
Pzdr.
W dniu 11.07.2008 , o godzinie 16:50 został dopisany post przez Hashi
@ clockwork poczęści masz rację, lepiej jest zrobić np. dwie patycje jedną (mniejszą) systemową, a drugą (większą) na dane. Jednakże Mushkin pytał o rozwiązanie dające akurat taką konfiguracje. Na screenie widać, że zajęte miejsce to 5,3 GB więc backup partycji powinien się zmieścić na około 2 krążkach DVD. Wszystko zalezy od ilości danych na dysku i fragmentacji. W backup’ie zapisana zostaje konfiguracja partycji + dane.
Pzdr.
Mushkin , do tego celu polecam użycie darmowego programiku PING
Przewodnik znajdziesz na stronie programu - http://ping.windowsdream.com/
Zrobiłem to co mówiłeś i komp może bootować z tej płytki, ale co dalej to nie wiem.
Chodzi mi o to, żeby na płytkę został zgrany aktywowany system wraz z SP3, sterami i nic więcej. A taki system nie zajmuje 250 GB, tylko 5 GB. Nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi. Chodzi o to, żeby to 5 GB znajdujące się na partycji zgrać na płytkę, a potem w razie czego móc zrobić, żeby komp był w takim stanie w jakim był, podczas robienia tej kopii
Doskonale wiemy
To ostatecznie jakim programem chcesz tę kopię wykonać ?
Na przykładzie angielskiej wersji programu.
Po zabootowaniu -> prawym na partycję C: -> Create an image of partionion (utworzenie obrazu partycji) lub Alt + B -> Zakładka General -> Backup destination (wybierasz inną partycje; w twoim przypadku musiałbyś utworzyć partycje w obszarze nieprzydzielonym; na 10GB powinno się zmieścić choć nie daje sobie ręki uciąć) czyli miejsce w którym zostanie zapisany obraz partycji -> Zakładka Advance (zaawansowane) -> Enabled image spliting (podział) Maximum image size (MB) -> wpisujesz jaką wielkość mają mieć część utworzonego obrazu (ja mam standardowo ustawione 2000 MB -> następnie przycisk Backup.
Aby przywrócić partycję prawym -> Restore partition from image lub Alt + R.
Po utworzeniu obrazu na drugiej partycji powinny pojawić się pliki o wielkości około 2GB, które można nagrać na nośniki DVD.
A jaki jest najlepszy ? Najlepiej, żeby był po polsku
Jak będę robił tą kopię, to nie chcem, żeby po przywróceniu nie znalazł się na dysku program którym tą kopię zrobiłem
Dzięki za pomoc.
Żadnego polskiego nie znam, poprostu nie stosuję i tyle. Z tych które dotychczas miałem przyjemność testować (lub nieprzyjemność) to Ghost, Acronis, Ping, G4l i inne. I z tych wszystkich jak dla mnie najlepszym okazał się PING, w dodatku jest całkowicie darmowy co niewątpliwie jest jego dodatkowym atutem. Używam go od roku i jak narazie z windowsami nie miałem problemów (jedynie z debianem).
acha #-o
to niemozliwe - jedno, zrobic backup partycji, inne plyte z instalka
do plyty wystarczy nlite - tworzysz obraz plyty instalacyjnej windowsa + sp3 i sterowniki do kompa konkretnego(instalacja nienadzorowana) i co tam jeszcze chcesz - opis na forum znajdziesz z latwoscia
do backupu potrzeba nosnika, ktory przechowa dane - w tym wypadku do 250gb i plyty startowej, z ktorej odpala sie programik w ramdisk’u do przywrocenia danych
wiekszosc darmowych programow ma te wade, ze kopiuje lub robi obraz calej partycji a wiec i z miejscem wolnym/niewykorzystanym - i chyba chodzi tobie o obraz/kopie wlasnie - 1:1 kopia partycji w danym momencie (gola winda z sp2 i poprawkami, wycieta ze zbednych rzeczy zajmuje ~3gb, wiec na dvd wejdzie jej obraz)
mala sugestia - zrob sobie mala partycje systemowa, powiedzmy 10gb (gry i inne rzeczy montujesz na innej) w razie padu produktu MS mozesz ja szybko odzyskac - czy to z plyt, czy obrazu/kopii na dysku (na innej partycji)
Doszłem do wniosku, że to czego potrzebuję może dokonać nlite. Czy zrobi on kopie aktywowanego windowsa + SP 3 ? Z naciskiem na aktywowanego.
Nie chcem dzwonić do microshitu za każdym razem; kombinowanie z tymi plikami nie działa po sformatowaniu dysku, robiłem to już kilka razy i nie działa
Mushkin , najlepiej będzie jak zrobisz tak jak wcześniej planowałeś, jest to najlepsza i najszybsza metoda.
masz mozliwosc zrobienia instalacji nienadzorowanej - wpisujesz serial i samo leci po boot’cie
najprosciej jest stworzyc plyte w nlite na juz dzialajacym systemie - ze wszystkimi sterownikami i zainstalowanymi urzadzeniami
kopie innych danych mozna juz zrobic w sposob tradycyjny jakimkolwiek programem
no i pamietaj, ze za jakis czas, gdy zapelnisz cala partycje (250gb), to wykonannie jej kopii zajmie wieki i wymaga drugie tyle miejsca
Dzięki wszystkim za pomoc , Zmodyfikowałem windowsa przez nlite, a z aktywacją sobie poradziłem
Dzięki za pomoc