Znajomy ma dwa komputery: jeden całkowicie nowy, z czystym dyskiem oraz drugi, starszy, z zainstalowanym WIndows 10 oraz masą programów, których dzisiaj ze świecą szukać (niektóre z czasów Win95). Chciałbym mu wykonać klon starego dysku i przywrócić go na nowej maszynie, tak, aby nie utracić nie tylko plików, ale przede wszystkim zainstalowanych i działających na starym sprzęcie programów. Boję się, że fakt posiadania innych podzespołów (stary ma core i3 7gen, nowy i5 11gen, a przede wszystkim różna płyta), może sprawić, że taka kopia nie uda się poprawnie przywrócić.
Problemem będzie na pewno zgodność sterowników, ale czy dałoby radę, na starej maszynie, odinstalować wszystkie sterowniki i dopiero wówczas wykonać kopię? Czy wówczas po przywróceniu kopi na nowym dysku, nowy komputer wstanie bez problemów i konieczne będzie tylko doinstalowania brakujących sterowników?
Czy kopia wykonana za pomocą wbudowanego w Windows 10 mechanizmu tworzenia kopi zapasowych zapisuje również i programy i ich ustawienia? W teorii jest tam do zaznaczenia opcja „Zapamiętaj moje aplikacje” (a przynajmniej ja mam takową w Win11)
Mogą być różne kłopoty z systemem później. Sugeruję zainstalować na czysto, na nowym dysku, a odpalić stary i przenosić soft za pomocą narzędzi w rodzaju SymMover. Ale nie testowałem tego na W10.
Najlepiej wsadzić nowy dysk do pudełka, robić klon starego na nowy za pomocą AOMEI Backuper (to jest na dziś najlepszy program, używam go ciągle). Wsadzić do nowego komputera, zmienić numer licencji Windows na nową posiadaną, usunąć niepotrzebne sterowniki i wgrać nowe. Można jeszcze inaczej przez AOMEI kopia systemu i potem przegra D albo przez aomei partition assistant
Zrób pełną kopię przy użyciu Macrium. Windows 10 to bardzo mądry system operacyjny i potrafi się odnaleźć na wielu, bardzo często skrajnych konfiguracjach.
Czy mam to rozumieć ze chcesz odinstalować sterowniki i wykonać wtedy kopię?
Tylko że całkowite odinstalowanie sterownika wymaga ponownego uruchomienia systemu.
W trakcie tego aktualny zostaje odinstalowany a systemowy windy zainstalowany (plug and play).
Dalej masz sterownik w systemie.
Udało się przywrócić wszystko dzięki narzędziu podanemu przez @Fuser - Macrium jako jedyna aplikacja wykonał pełną kopię dysku, przywrócenie na nowym zrobił z rozszerzeniem partycji i wszystko działa teraz jak na starym
Sterowniki o dziwo nie wykrzaczyły się w ogóle - po przywróceniu kopii na nowym kompie Windows sam przy uruchomieniu ogarnął sprawę i z większością sobie sam poradził, a po uruchomieniu doinstalowałem co trzeba.