witam-jestem posiadaczem orginalnej plyty dvd Matrix1 niestety plyta mi pekla-czy sciagniecie tego filmu programem p2p i nagranie na plyte bedzie legalne-czyli uwazana jako kopia zapasowa???(mam orginalna plytke-uszkodzona:( ) czy jest to nielegalnwe-prosze o rzeczowa odpowiedz
kiedyś w KŚ czytałem, że każdy ma prawo do zrobienia własnej kopii czy to filmu czy płyty z muzyką w dowolnej formie, podwarunkiem że ma orginał, lecza nie dotyczyło się to programów, więc według mnie powinno to być legalne, lae pewności nie mam
mi się wydaje jednak że to będzie nielegalne bo to nie kopja twojej oryginalej płytki, ale może się myle. Z drugiej strony jak masz pudałeko i oryginalną płytke ,tylko że zwaloną to można przymknąć oko że to nie kopja tej :o :o :shock:
Zgodnie z art. 75 ust. 2 pkt.1 pr. aut. nie wymaga zezwolenia uprawnionego “sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym”
W myśl obowiązującego prawa powinieneś wykonać kopię przed zniszczeniem oryginału. Ściągnięcie z sieci tego samego filmu, choćby najdrobniejszym szczegółem nie różnił się od oryginału jest już przestępstwem.
W kwestii bardziej szczegółowych wyjaśnień odsyłam http://www.prawnik.net.pl/pwi/kopiazapasowa.htm