Kopia zapasowa dysku twardego

Jaki program (darmowy) polecacie ? Mam dysk 3TB na którym są tylko dane (system jest na innym), pliki różne, zdjęcia, instalatory, dokumenty, taki mix. Jaki program polecacie do robienia kopii na drugi 3TB dysk ? Chciałbym, aby program za każdym razem nie „wałował” całego dysku, tylko sprawdził sobie czy są zmiany na pierwotnym dysku (doszły nowe pliki, jakieś zostały usunięty) i oszczędził trochę czasu przy tworzeniu kopii zapasowej. Wiem, że mogę zrobić RAID Mirror, ale wolę, aby dysk z kopią zapasową był podłączany tylko raz na tydzień w celu wykonania kopii, a tak leżał sobie w szufladzie.

Po opisie chyba chodzi Ci bardziej o soft do synchronizacji plików/folderów.

Moje propozycje z GUI to:

Ten ostatni to taki bardziej kombajn do kopii na różne lokalizacje docelowe.

Dysk w chmurze tylko i wyłącznie, lub najlepiej drugi dysk kupić, dysk zewnętrzny do kopii.

Przeczytałeś co napisałem ? Mam dwa dyski 3TB - jeden na dane, drugi 3TB na kopie zapasową. Mogę za każdym razem dać CTRL+A → CTR+C → CTRL+V i dać odpowieć „Pomiń” w eksploratorze plików, ale nie tędy droga.

Dokładnie nazywa się to Kopia zapasowa różnicowa i do tego potrzebuję programu :slight_smile:

Do robienia kopii z dysku na dysk obecnie używam robocopy | Microsoft Docs

Sprawdzą się też narzędzie oparte na rsync Rsync for Windows - Powerful Backup Tool for Windows - z tym, że jeżeli jest podział na klient/serwer to serwer trzeba uruchomić na tym samym komputerze co klient.

Najprościej używać polecenia rsync z wiersza poleceń. Tak czy inaczej, na początek polecam robocopy

1 polubienie

Czytał. Tak bym zrobił na Twoim miejscu i oczywiście może nie pasować ci taka forma.

Broń Boże, jeszcze jakiś błąd Windows przerwie kopiowanie. Dodatkowo nie ogarnie jak plik będzie mieć inny rozmiar/metadane.

A o tanią chmurę z 3 TiB miejsca raczej trudno, ta 37 TiB z Chin ma teraz mniej pojemności chyba z 7 TiB.

rsync.

raid to nie backup, mylisz pojęcia.

https://rclone.org/ jest też warty poznania, dobrze wspierany.

super oprogramowanie ale bardziej skierowane jako backup do różnych chmur.

Zgadza się, piękna opcja to szyfrowanie w locie na poziomie plików. Na chmurze ląduje już zaszyfrowany plik. Można też przez SSH.

i nawet da się zamontować taki zaszyfrowany backup i widzieć to jako zwykły katalog w systemie :slight_smile:

O, tego nie wiedziałem, przyda się :slight_smile:

Może Cobian Backup?

A podpinając się pod temat - może ktoś podpowie, jaki program do kopii systemu na Windows Server 2019 Essentials? Obecnie testowałem Veeam Agent, ale niektóre kopie nie działają, ponieważ się pojawia taki komunikat przy logowaniu: We can’t sing you in with this credentail because your domain isn’t availabe. Make sure your device is connected to your organization’s network and try again…

Macie jakieś pomysły?

Cobian Backup jest już stary i otwiera bardzo dużo połączeń podczas transferu danych w sieci, przez co często dochodzi to blokowania połączeń przez zabezpieczenia w routerach.

Ja zawsze polecam Veeam Agent for Microsoft Windows Free, którego sam używam w domu. W pracy używam wersji komercyjnej Veeam Backup & Replication. Prosty w konfiguracji, posiada możliwość wykonania kopii przyrostowych, kopii pełnych i kopii syntetycznych (na podstawie ustalonego łańcucha wykonanych wcześniej kopii). Chociaż nie pamiętam czy ta ostatnia jest dostępna w wersji bezpłatnej. Kopie oczywiście można umieszczać na dowolnym zasobie sieciowym czy dysku lokalnym.

Też używam Veeam Agent, ale przy sprawdzaniu poprawności tworzenia kopii okazało się, że w części z nich po przywróceniu nie mogę się zalogować do serwera, bo jest info, że nie ma domeny. Stąd moje pytanie.

A której wersji używasz?