Witam, czy jeżeli zrobię formata na moim Acer 5730zg, a przed tym zrobię kopię zapasową, to czy po formacie i przywróceniu plików z kopii zapasowej powrócą wszystkie ustawienia ? Chodzi mi głównie o konfiguracje internetu, drukarek itd. Nie będzie z tym problemów po formacie ? Dobrze słyszałem, że na Acer partycje recovery włącza się alt + F10 ? Pozdrawiam serdecznie Niewinny.
tak. wszystko powróci… polecam zapoznać się z Paragon Backup & Recovery™, version 10 free
Tak ale dodam od siebie tylko tyle, że formatowanie dysku/partycji jest całkowicie zbędne, ponieważ przywracanie systemu z kopii zapasowej i tak wyczyści zawartość dysku/partycji, więc formatowanie możesz od razu pominąć i możesz od razu przywracać system z kopii zapasowej.
Tak, dobrze słyszałeś. Jest tylko jedno ale. System przywracany z partycji, jest przywracany do ustawień fabrycznych, czyli do takiego stanu jaki był po przyniesieniu komputera/laptopa ze sklepu do domu i pierwszym jego uruchomieniu a to oznacza, że czyszczony jest cały dysk, razem z danymi na innych partycjach. Mało tego, układ partycji również jest przywracany do stanu fabrycznego, czyli takiego jaki był po pierwszym uruchomieniu komputera. Aby tego uniknąć koniecznie musisz posiadać płyty recovery z obrazem systemu i system musisz przywracać z utworzonych płyt RecoveryDVD. Natomiast jeśli chcesz zachować wszystkie ustawienia systemu (drukarki, połączenie sieciowe itp.) musisz wykonać własnoręcznie obraz systemu z tymi ustawieniami, jeśli nie masz takiego obrazu systemu to wszystko będziesz musiał konfigurować od nowa.
A ja polecam o wiele lepszą lekturę tworzenie-partycji-recovery-przy-pomocy-clonezilla-partimage-t344650.html
Tak poza tym Acer udostępnia narzędzia do wykonania obrazu systemu w dowolnym momencie w dowolnej jego konfiguracji a dodatkowo w zależności od wersji systemu Windows i jego edycji oferuje on możliwość wykonania kopii zapasowej systemu. Dlatego Acer w systemie Windows 7 w swojej aplikacji porzucił dodatkową możliwość wykonania obrazu systemu w dowolnym momencie z dowolnymi ustawieniami systemu tak jak to można było zrobić przy pomocy aplikacji Acera w przypadku systemu Windows Vista.
Pozdrawiam!