Witam
Mam problem ze zrobieniem kopii systemu popos 20.04. Kopie da się zrobić partycji home i partycji uefi tylko się nie da systemu nie wiem czego. W załączniku błąd który wyskakuje.
Sprawdź plik /var/log/partclone.log
, tam będziesz miał opisane co było powodem. Najprawdopodobniej błędy w systemie plików. Wykonaj fsck na tej partycji, lub wybierz, aby zrobiła to clonezilla podczas pracy.
Druga sprawa. Dlaczego robisz kopie poszczególnych partycji, a nie całego dysku razem z sektorem rozruchowym?
Mniej zajmuje
a możesz mi napisać jak zrobić to sprawdzanie fsck?
Od tego są podręczniki man.
Sprawdzenie partycji:
fsck /dev/sde2
Sprawdzenie z automatyczną próbą jej naprawy:
fsck -y /dev/sde2
Bzdura jakaś. Jak może mniej zajmować? Chyba że na dysku są jakieś partycje, których kopii nie chcesz, w innym wypadku lepiej zrobić obraz całego dysku, bo po przywróceniu poszczególnych partycji będziesz musiał jeszcze zainstalować na nim bootloader, żeby wstał system.
pomogło dzięki, a to nie wiedziałem to na przyszłość będę wiedział
Mnie jakoś nigdy nie było po drodze z Clonezillą. Zawsze miałem problem albo z utworzeniem kopii albo z jej odtworzeniem (częściej to drugie). Na szczęście poznałem się z Timeshiftem
Timeshift nie jest alternatywą dla clonezilli, a ewentualnie uzupełnieniem. Jeśli klęknie ci dysk twardy, albo system tak popsujesz że nawet timeshifta nie odpalisz, to odpalasz clonezille i przywracasz cały dysk łącznie z układem partycji, czy nawet bootloaderem.
W dodatku działasz na wyłączonym głównym systemie, wiec jest to bezpieczniejsze i pewniejsze.
Migawki mam na osobnym nośniku, a pendrive z Manjaro Live (i z Timeshiftem) leży na podorędziu Ale oczywiście masz rację.