Zainstalowałem maszynę wirtualną uruchomiłem dosa i nie wiem jak przenieść pliki z komputera do wirtualnej maszyny : / Oczywiście virtualbox
Nagraj na dyskietki (utwórz wirtualne dyskietki), lub zgraj pliki w innej VM na dodatkowy dysk (FAT16/FAT32…) i podmontuj ten dysk do VM z DOSem. Druga opcja chyba szybsza.
No i zawsze jeszcze możesz utworzyć ISO, tyle że w DOSie CDROM wymaga sterowników (zarówno sterownika config.sys, jak i konfiguracji/przypisania litery napędu w autoexec.bat)
Można jeszcze inaczej zrobić współdzielony dysk/partycje i na niego wysyłać i odbierać pliki
Oraz prosty FTP server między dwoma systemami i włączać i wyłączać tylko na czas kopiowania.
Za pomocą ISO
Za pomocą wspólnej partycji
Usieciowienie DOSa to to taka prosta sprawa?
użyj google to sie dowiesz
Może nie aż tak proste jak stworzenie partycji i włączenie jej w vmware, ale bez przesady nie jest to jakaś wiedza tajemna…
dzięki
@Kapi0xs pozatym weż pod uwage że iso czy tam dyskietke która emulujesz pomiędzy systemami będziesz mógł tylko z takiego obrazu iso tylko wgrać dane na DOS ale nie wgrasz danych z DOS na ten ISO chyba że jakoś można nie kombinowałem.
A korzystanie z wirtualnej partycji dysku czy FTP możesz również skopiować dane z DOS na twój system główny lub na inny kolejny OS odpalony w wirtualnym środowisku
Z czego FTP daje jeszcze możliwość jeszcze wejścia z innego komputera zdalnie jak zajdzie taka potrzeba.
W każdym razie zrób jak tam uważasz lepszym wyjściem dla ciebie metod masz z 4 do wyboru do koloru.
acha… przyda się np. wgrać sterowniki do karty sieciowej, tak?