Kopiowanie plików do dosa

Zainstalowałem maszynę wirtualną uruchomiłem dosa i nie wiem jak przenieść pliki z komputera do wirtualnej maszyny : / Oczywiście virtualbox

Nagraj na dyskietki (utwórz wirtualne dyskietki), lub zgraj pliki w innej VM na dodatkowy dysk (FAT16/FAT32…) i podmontuj ten dysk do VM z DOSem. Druga opcja chyba szybsza.
No i zawsze jeszcze możesz utworzyć ISO, tyle że w DOSie CDROM wymaga sterowników (zarówno sterownika config.sys, jak i konfiguracji/przypisania litery napędu w autoexec.bat)

Można jeszcze inaczej zrobić współdzielony dysk/partycje i na niego wysyłać i odbierać pliki
Oraz prosty FTP server między dwoma systemami i włączać i wyłączać tylko na czas kopiowania.

Za pomocą ISO

Za pomocą wspólnej partycji

Usieciowienie DOSa to to taka prosta sprawa? :wink:

użyj google to sie dowiesz :smiley:
Może nie aż tak proste jak stworzenie partycji i włączenie jej w vmware, ale bez przesady nie jest to jakaś wiedza tajemna…

dzięki :smiley:

@Kapi0xs pozatym weż pod uwage że iso czy tam dyskietke która emulujesz pomiędzy systemami będziesz mógł tylko z takiego obrazu iso tylko wgrać dane na DOS ale nie wgrasz danych z DOS na ten ISO chyba że jakoś można nie kombinowałem.

A korzystanie z wirtualnej partycji dysku czy FTP możesz również skopiować dane z DOS na twój system główny lub na inny kolejny OS odpalony w wirtualnym środowisku :slight_smile:

Z czego FTP daje jeszcze możliwość jeszcze wejścia z innego komputera zdalnie jak zajdzie taka potrzeba.

W każdym razie zrób jak tam uważasz lepszym wyjściem dla ciebie metod masz z 4 do wyboru do koloru. :+1:

acha… przyda się np. wgrać sterowniki do karty sieciowej, tak? :wink: