Kopiowanie pliku i zmiana nazwy


(Aglasek) #1

Cześć

Mam jakiś plik prawdopodobnie jpg który na stronie jest generowany np. tak: http://www.domena.pl/zdjecie.php?h=100&w=200 podejrzewam, że jest jakoś obrabiany (wysokość i szerokość zdjęcia) i teraz czy jest możliwość skopiowania tego pliku na inny serwer?

wiem, że do kopiowania jest funkcja copy(skad, dokoad) lecz w niej jako drugi parametr trzeba podać ścieżkę gdzie ma być zapisany plik tylko, że nie znam przecież nazwy pliku. Macie pomysł jak to zrobić skryptem php?


(Grzesie K) #2

Przeczytałem raz 3 razy i nadal nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać. Obrazek ten jest generowany (skalowany) zapewne przy pomocy biblioteki GD lub ImageMagick. Nazwę możesz utworzyć z nazwy pliku,opisu na stronie z tym zdjęciem lub auto-numeracją- możliwości jest wiele. Opisz dokładniej jaki efekt chcesz uzyskać a zapewne ci pomożemy :smiley:


(Aglasek) #3

Problem w tym, że nie znam nazwy pliku. Po prostu chcę zapisać plik za pomocą skryptu php który posiada ścieżkę np. http://www.domena.pl/zdjecie.php?h=100&w=200.

na swoj serwer i odwoływać się do niego już z mojego serwera.

$zdj = $Wiz->Url; //to jest sciezka do pliku z ktorej chce zapisac zdjecie np. http://www.domena.pl/zdj.php?w=100&h=100                          

        $plik = md5($zdj).'jpg'; //nie wiem skad mam wziąc tą nazwę tego pliku

        $sciezka_pliku_do_bazy = 'http://www.mojadomena.com.pl/zdjecia/'.$plik;

        $query = "INSERT INTO..."//tutaj dodaje nowa sciezke do bazy dancyh;

        copy($zdj, 'zdjecia/'.$zdj);

(Drobok) #4

Nazwę pliku możesz wziąć np wyrażeniem regularnym z źródła strony. Ale w ciemno nikt raczej ci więcej nie powie. Nie lepiej zmienić rozmiar u siebie na serwerze ?


(Aglasek) #5

Nie mam żadnego źródła strony, te linki do zdjęć są w pliku xml. Może coś źle tłumaczę więc jeszcze raz. Chcę zapisać np. takie pliki http://www.domena.pl/thumb.php?w=100&h=100 na swoj serwer. Są to pliki jpg. I to wszystko za pomocą skryptu php.


(Drobok) #6
$zdj = $Wiz->Url; //to jest sciezka do pliku z ktorej chce zapisac zdjecie np. http://www.domena.pl/zdj.php?w=100&h=100                          

        $plik = md5($zdj).'jpg'; //nie wiem skad mam wziąc tą nazwę tego pliku

        $sciezka_pliku_do_bazy = './zdjecia/'.$plik;

        $query = "INSERT INTO..."//tutaj dodaje nowa sciezke do bazy dancyh;

        copy($zdj,$sciezka_pliku_do_bazy);

Moim zdaniem tak być powinno :slight_smile: Oczywiście o ile jest to ścieżka do pliku, a nie do strony z plikiem :slight_smile: Bowiem dając zdr w drugim argumencie, próbujesz skopiować do folderu mającego w nazwie ścieżkę do pliku, którego zapewne na serwerze nie posiadasz :slight_smile: