Kopiowanie tekstu z textboxa do zmiennej

Witam forumowiczów!

Potrzebuje skopiować text z textboxa do zmiennej, ale nie do końca wiem jak to zrobić. Mam takie coś:

private: String ^ a;

I teraz z tego co wiem muszę zmienną zadeklarować w Form1, ale jak to już nie wiem

Form1(void)

{

InitializeComponent();

//

//TODO: Add the constructor code here

//

}

I nie ważne, w jakim języku? Bo gdyby jednak było ważne, przecież zawarłbyś jego nazwę w tytule albo chociaż treści…

• może zabrzmi to brutalnie, ale “Naucz się podstaw C#, a dopiero będzie jak z tobą pogadać”. Skoro nie wiesz, jak zadeklarować zmienną, to nie pomogą ci żadne tłumaczenia, a rzucanie gotowcami jest niedydaktyczne.

Frankfurterium , to nie jest C#. :slight_smile:

Tak tylko strzelałem. Jakiś Objective-C?

Tak czy siak, tym bardziej przydałaby się wyraźna informacja od inicjatora tematu.

Mi to wygląda na C++/CLI. Ani to C# ani C++ :wink:

O tym zapomniałem, przepraszam. Pisze w Visual C++, Windows Form Aplications

Dodane 20.04.2013 (So) 15:34

Nie rzucam gotowcami, tylko wrzuciłem wycinek kodu, w którym mam napisać, to o co pytałem. Nie rozumiem Twojej bulwersacji, od urodzenia wszystko wiedziałeś i umiałeś? Może wytlumacze Tobie to bardzo dokładnie. Mam napisać program, w Visual c++, Windows Form Aplications , w którym za pomocą menu kontekstowego mam skopiować tekst z textboxa do zmiennej. Następnie z tej zmiennej mam wkleić ten tekst do listboxa

Witki opadają.

“Rzucanie gotowcami” oznacza wklejenie na forum przez odpowiadającego gotowego kodu, który pytający sobie bez zrozumienia używa w swoim programie. Efektem tego jest to, że pytający wciąż sam nic nie potrafi, i to jest właśnie niedydaktyczne.

O, to teraz się jakieś menu kontekstowe nagle urodziło. Wiesz jak je zrobić, podpiąć do TextBoxa i obsłużyć jego zdarzenia? Bo to raczej będzie niezbędne.

Samo skopiowanie tekstu z TextBoxa do zmiennej jest proste, trzeba tylko umieć zdefiniować zmienną, i wiedzieć, że tekst TextBoxa jest we właściwości Text.

Uczysz się dla siebie, czy to jakieś zadanie ze szkoły/studiów? Bo jeśli to pierwsze, to zmień język na normalny, a jeśli to drugie, to jakieś materiały dydaktyczne powinieneś chyba mieć, i dobrze do nich zajrzeć.