Kopiowanie "w locie"

Mam w komputerze zamontowane dwa napędy a więc mogę kopiować płytki bezbośrednio z CDR. Ale czy zaznaczanie opcji “w locie” jest bezbieczne. Słyszałem różnie ale co naprawdę może się stać podczas takiego kopiowania?

Możesz bezpiecznie kopiować płytki z jednego napędu na drugi.

Nic złego. Skopiuje się płytka. :smiley:

Nie żebym wątpił ale czy napewno? I nic nie ma do tego prędkość odczytu ani zapisu?

jesli robisz to przy malej predkosci jest bezpieczne gora 12x pod warunkim ze plytka zrodlowa jest 100% dobra i niema zadnych bledow czy porysowan uniemoliwiajacych przegranie

osobiscie nigdy tak nieprzegrywam bo roznie bywa w przegrywaniu bezposrednim)

Jeżeli chodzi o prędkość zapisu to zasada jest ta sama co przy normalnym nagrywaniu. Czym wolniej tym lepiej. :smiley:

teoretycznie predkosc odczytu powinna być dwa razy większa od prędkości zapisu, ale rzeczywsicie im mniejsza predkosc zapisu to lepiej

Jedyne ryzyko to takię ze nagrasz płytę z błędami. Dlatego lepiej wykonać obraz na dysku twardym a potem dopiero nagrać go na płytę CD. Innego ryzyka nie ma.

Moze wtedy nie ma ryzyka?

To z takim podejciem lepiej nie włączać komputera bo jest RYZYKO złapania wirusa

W sumie ja zawsze daje wszystko na max (CD ROM x40 a Nagrywajka x52) i sprzęt jakoś żyje :slight_smile: Nie miałem też nigdy problemu że płyta potem jest jakaś zwalona :smiley: Jeśli nie jesteś pewien czy wszystko się dobrze nagra to w Nero masz opcje “symulacja zapisu”. Jeśli ją zaznaczysz a na płycie z której kopiujesz będą jakieś błędy/zarysowanie/nie będzie się dało jej odczytać to zostanie wyświetlony komunikat że coś jest nie tak :slight_smile: Unikniesz wtedy sytuacji że zwalisz sobie czystą płytę :slight_smile: Jedyna wada takiego rozwiązania - kopiowanie trwa 2x dłużej.

A i owszem ale zdecydowanie mniejsze.

Jest! Można skopać czystą płyte!

Co jest praktycznie równoznaczne.

A to ryzyko o które tak zawzięcie toczy się dyskusja kosztuje od 75 gr do 3 zł czyli jest praktycznie żadne.