Mam w komputerze zamontowane dwa napędy a więc mogę kopiować płytki bezbośrednio z CDR. Ale czy zaznaczanie opcji “w locie” jest bezbieczne. Słyszałem różnie ale co naprawdę może się stać podczas takiego kopiowania?
Możesz bezpiecznie kopiować płytki z jednego napędu na drugi.
Nic złego. Skopiuje się płytka.
Nie żebym wątpił ale czy napewno? I nic nie ma do tego prędkość odczytu ani zapisu?
jesli robisz to przy malej predkosci jest bezpieczne gora 12x pod warunkim ze plytka zrodlowa jest 100% dobra i niema zadnych bledow czy porysowan uniemoliwiajacych przegranie
osobiscie nigdy tak nieprzegrywam bo roznie bywa w przegrywaniu bezposrednim)
Jeżeli chodzi o prędkość zapisu to zasada jest ta sama co przy normalnym nagrywaniu. Czym wolniej tym lepiej.
teoretycznie predkosc odczytu powinna być dwa razy większa od prędkości zapisu, ale rzeczywsicie im mniejsza predkosc zapisu to lepiej
Jedyne ryzyko to takię ze nagrasz płytę z błędami. Dlatego lepiej wykonać obraz na dysku twardym a potem dopiero nagrać go na płytę CD. Innego ryzyka nie ma.
Moze wtedy nie ma ryzyka?
To z takim podejciem lepiej nie włączać komputera bo jest RYZYKO złapania wirusa
W sumie ja zawsze daje wszystko na max (CD ROM x40 a Nagrywajka x52) i sprzęt jakoś żyje Nie miałem też nigdy problemu że płyta potem jest jakaś zwalona
Jeśli nie jesteś pewien czy wszystko się dobrze nagra to w Nero masz opcje “symulacja zapisu”. Jeśli ją zaznaczysz a na płycie z której kopiujesz będą jakieś błędy/zarysowanie/nie będzie się dało jej odczytać to zostanie wyświetlony komunikat że coś jest nie tak
Unikniesz wtedy sytuacji że zwalisz sobie czystą płytę
Jedyna wada takiego rozwiązania - kopiowanie trwa 2x dłużej.
A i owszem ale zdecydowanie mniejsze.
Jest! Można skopać czystą płyte!
Co jest praktycznie równoznaczne.
A to ryzyko o które tak zawzięcie toczy się dyskusja kosztuje od 75 gr do 3 zł czyli jest praktycznie żadne.