Kopiowanie waszych newsów bez podawania źródła :)

Witam

Zapewne wszyscy znają Pana o Nicku aero : http://forum.dobreprogramy.pl/profile.p … le&u=12374 jak naskarżył na mnie kiedy stworzyłem vortal o podobnym wyglądzie do dobreprogramy.pl (dla tych co nie pamiętają http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=139470 ps. mój vortal już dawno zmienił całkiem wygląd, wiec można by skasować ten topic) uważa on zaś że kopiowanie cudzej własności jest czymś bardzo złym i niemoralnym.

Wszystko fajnie ale ostatnio dopatrzyłem się dziwnego zbiegu okoliczności, mianowicie w newsach na jego vortalu, dla przykładu:

Tutaj na vortalu

Widać od razu że tylko niektóre słowa są poprzesuwane a nazwy tematów dosłownie zerżnięte :?

albo u nich:

tutaj na vortalu

Dlaczego podali źródło ZDNet ? myślę że korzystali ze spolszczonej wersji udostępnionej na vortalu, jeśli nie mam racji proszę mnie poprawić

Ogólnie mówiąc starczyło wpisać tytuł ich newsa na vortalu “Windows Vista Service Pack 1 Preview w tym tygodniu!” w google a pierwsze co znajdywała wyszukiwarka było właśnie dobreprogramy.pl dziwne zbiegi okoliczności nazw tematów i czasu ich zamieszczania na stronach… :stuck_out_tongue:

Widzę tak samo kopiują od centrumxp.pl ale tam też zgłoszę co trzeba i niech nad tym administracja centrumxp pomyśli.

Nie jestem jakiś zawzięty ale szczerze mówiąc pisze to tutaj dlatego bo mam dość tego jak ten Pan wytyka mi non stop błędy i oczernia, a jak widać sam nie jest lepszy :slight_smile:

Ogólnie rzecz biorąc jak by jeszcze poprzestawiał wyrazy w tematach to nikt by się nie dopatrzył :lol:

A co do newsów na centrumxp.pl to widziałem słowo w słowo ściągniete są :lol: (nie tylko tytuły tematów jak tutaj)

Cała ta sytuacja jest tylko i wyłącznie moją spekulacją i nikogo nie oskarżam ale zgłaszam to aby rozważyły to osoby które są autorami tych newsów

EDIT:

u nich

tutaj:

EDIT:

tutaj:

Ponieważ skopiował całego newsa i tam jest, że on pochodzi z ZDNet.

No w sumie może i racja, ale tytuły newsów są kompletnie ściągane, nawet można się dopatrzyć w niektórych newsach że sa całkowicie skopiowane.

Nie dziwiły by mnie tak niewielkie podobieństwa jeśli newsy nie pojawiały by się o prawie identycznym czasie i identycznych tematach, bo co oni szukają na zagranicznych stronach i mają newsy prawie w takiej kolejności jak na DP

Jako jeden z administratorów oskarżanego vortalu, pozwolę się wypowiedzieć.

A więc, jeżeli chodzi o kopiowanie newsów. Całkiem się z tym zgadzam- bo faktycznie- naszym źródłem informacji są dobreprogramy. Z resztą wszyscy wiemy że nie jesteśmy jedyni, i wiele osób bardzo lubi czytać nowinki na dobrychprogramach. Aczkolwiek nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, że newsy są kopiowane w całości. Bo faktycznie- nie są. A poza tym pod treścią każdego newsa podawane jest źródło skąd pobrana jest treść…

W imieniu całej redakcji chciałbym serdecznie przeprosić redaktorów vortalu DP, oraz wszystkie osoby które poczuły się urażone.

Proszę również moderatorów o zamknięcie niniejszego tematu. Takie sprawy można rozwiązać przez kanały prywatne. Jak widać konkurencja, próbuje eliminować inne vortale/portale. Ale ktoś mądry powiedział: “W cudzym oku widzisz cegłę, w swoim pustaka nie zauważasz”.

Jeszcze raz przepraszam, i informuję, że w przyszłości nie będziemy czerpać newsów z vortalu dobreprogramy.

W sumie stać nas na przetłumaczenie kilku słów :slight_smile:

I pozdrawiam (…) konkurencję, żeby Wam powodziło się jak najlepiej. Bo na drodze wojen i konfliktów zawsze wszystko najlepiej wychodzi…

Tutaj się zgodze.

Niby tak ale z tego co widze tutaj takie sprawy są załatwiane jawnie

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=139470 :wink:

Tak jak mówie możę nie chodzi o to ze treść jest kopiowana, ale wszystkie pomysły na newsy praktycznie wszystko co tutaj się pojawia, pojawia się i u aero na stronie tak samo tytuły tematów są niemal identyczne, mozna także dopatrzeć się kawałków zdań kompletnie skopiowanych, tyle mam do powiedzenia reszte pozostawiam administracji :slight_smile:

Ustosunkuję się do reulaminu vortalu:

Te wymogi zawsze są spełnione (czyli link jest).

Nie będę się wypowiadał, ja autorem w/w wątku nie jestem.

Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam.

Grzesiek1

Człowieku, widać tylkojaki poziom sobą reprezentujesz, żal.pl

Do piaskownicy dzieci zapraszam.

A swoich porażek zyciowych nie odgrywaj na dobreprogramy, donosicielu bo dobreprogramy co ma do tego ?

W newsach jest zawsze podane źródło wypowidzi, a Ciebie zapraszam do piaskownicy, jak nie umiesz życ w społeczeństwie :mrgreen:

aero bez takich proszę.

Temat zamykam. Jeśli zajdzie potrzeba, stosowna osoba wypowie się.

Przyczepię się właściwie tylko do jednego:

Tego niestety bardzo często nie ma…