Korektor systemowy w telefonie?

Czy istnieją modele smartfonów Android/iOS… które mają korektory dźwięku wpływające na dźwięk z przeglądarek a nie tylko działające w aplikacjach odtwarzaczy?
Coś sztuczna inteligencja nie potrafiła wymienić żadnego modelu, bo twierdziła, że korektory działają tylko w danych aplikacjach, ale nie w przeglądarkach… co jest raczej lipą.
Odsłuch na słuchawkach przewodowych nie bluetooth.

Korektor w Motorolach działa na pewno w przeglądarkach. Używam Firefoxa na swojej Motce i działa on bezproblemowo, tak samo w przeglądarce jak i w aplikacji.

Brak z powodu systemowej blokady Androida strumienia audio na poziomie zwykłego dostępu.
Więc musi być to smartfon wyposażony w fabryczną apke (ale ma tez kaganiec i nie na wszystko wpłynie) albo root.

Jaka systemowa blokada? Standardowy korektor we wszystkich Motorolach (szumnie zwany Dolby Atmos) działa w każdej przeglądarce (u mnie w Firefoxie).

Widać fabryczną apką motoroli, wgraj czyściejszy AOSP i padnie.

Android używa AudioFlinger jako warstwy abstrakcji dla dźwięku. Każda aplikacja wysyła swój strumień audio osobno, a system go miksuje.
Nie ma jednego „globalnego” strumienia – każda aplikacja generuje własny.

Korektory systemowe (np. w ustawieniach Motorola, Samsunga itp) działają tylko dla wybranych źródeł (np. odtwarzacz muzyki), bo system nie pozwala na przechwycenie wszystkich strumieni.

Dlaczego ? Głównym powodem jest bezpieczeństwo i DRM.

Jest certyfikowanym systemowym DSP , a nie zwykłą aplikacją. Działa na poziomie sterowników , dzięki współpracy z producentem. Nie łamie zabezpieczeń DRM, bo tylko przetwarza , a nie przechwytuje dźwięk.

OK, to wszystko brzmi bardzo mądrze, ale nic z tego co napisałeś nie zmienia faktu, że korektor w Motoroli (i zapewne w innych markach) działa w przeglądarce, a @cyngiel_1 właśnie o to pytał.

W jakim celu? :man_facepalming:t2:

Czyli Samsungi jak rozumiem, mają korektor działający w przeglądarkach.
Dzięki za info.

Mówiłem o Motorolach. W Samsungach też mogą działać, ale nie używałem nigdy więc pewności nie mam.

Podłączyłem przewodowe słuchawki, żeby mieć pewność. Wcześniej sprawdzałem tylko urządzenia Bluetooth. Oczywiście korektor również w takim wypadku działa.

OK… tak więc Motorole (przynajmniej sprawdzone).

Nie wiem jak Samsung (ban na 2k lat).
Ale właśnie sprawdziłem w Motoroli (bardzo taniej), jednego domownika. Ma bardzo ładnie zrobione i sporo można ustawić. Dużo więcej niż w innych fonach do tej pory widziałem.
Więc Motorola na duży +.

Jeżeli kogoś jeszcze interesuje Huawei w Europie, to pamiętam że Huawei ma bardzo wypasiony equalizer z masą ficzerów, presetów i ustawień ręcznych. Jak na poniższych zrzutach, z tym że na nich wszystkiego nie ma

Pamiętam że działało to na cały telefon, na wszyskie aplikacje

Tak samo wygląda na Motoroli w której to sprawdzałem. Wydaje mi się, ze ten wygląd nie pochodzi od konkretnego producenta smartfona ale od implementacji wersji Dolby Atmos.

Na moim S23 Plus Dolby Atmos działa wszędzie.

Mój tego nie ma (ale to stary model, więc może nie mieć*), natomiast u mnie dość dobrze sprawdza się aplikacja „Equalizer basu”.

*- @Bradlee To jakaś aplikacja dodawana ze sklepu, czy wbudowana w (nowszy) telefon?

Ta aplikacja była już w telefonie. Huawei chyba z 2019, jeden z ostatnich z usługami Google. Żeby ją włączyć trzeba wejść w aplikację Muzyka (ikonka z nutką)
obraz

następnie w menu aplikacji wybrać „Ustawienia efektów dźwiękowych”.

Nie znajdziesz tego w ustawieniach Androida.

Niby jest, ale de facto nie ma. :frowning: Wszystko jest wyszarzone i niedostępne.

Najwyraźniej wszystko zależy od modelu telefonu. Tamten o którym mówiłem to był wtedy z górnej półki typu P20 czy P30 nie pamiętam.

Ewentualnie też od tego, że nie chcę jej aktualizować. Nieważne jaki jest powód, u mnie to nie działa, ale działa co innego (kilka postów wyżej napisałem, co działa). W każdym razie dzięki.

p20 Lite nie ma Dolby Atmos, ma Huawei Histen (ma tam korektor i inne cuda), ale wymaga podłączenia słuchawek aby włączyć i używać. Ustawienia są dostępne z poziomu ustawień androida i z poziomu aplikacji muzyka (ta nutka).

p30pro ma Dolby Atmos i ustawienia podobne do tych co pokazał Bradlee choć wydaje mi się, że delikatnie uboższe. Ale coś tam jest.

@Radek68 - podłącz słuchawki to pewno zrobi się aktywne.