co do tych nieotwieralnych plików, to mam tak:
Nie wiem po co chcesz wejśc do zarzadzania dyskami ale skoro poprzez klik na Zarządzanie dyskami nie działa to wypróbuj dwie następne metody.
- Kliknij na Uruchom ,(Jest tam gdzie Zarzadzanie.) i wpisz diskmgmt.msc. no i potem OK
- Jak to nie zadziała to tam gdzie lupa wpisz zarządzanie komputerem potem uruchom jako administrator a w otwartym oknie wybierz Zarzadzanie dyskami.
Co do kosza to to jest folder systemowy o nazwie $RECYCLE.BIN. Jest na kazdej partycji a zobaczyć go można jesli w opcjach odhaczysz Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego
Co do zarządzania dyskami zadziałało, ale chodziło mi o kosz nie na dysku twardym (nawet nie wiem czy taki istnieje)
Folder Kosz jest na każdym dysku (partycji)
ok. A jak odnaleźć na innej partycji?
e, dobra sory już wiem po prostu czytałem na szybko i nie zauważyłem
Kosz na dysku D jest uszkodzony Czy chcesz opróżnić kosz
Cos takiego dzieje się gdy na konkretnym dysku (tu D:) jest uszkodzony folder $RECYCLE.BIN i jego powiazania.
Naprawa zwykle polega na skasowaniu tego folderu i zrestartowaniu komputera.
Pod warunkiem że windows jest sprawny.
No ale ty piszesz ze
Pytanie. Pliki z Kosza czy pliki pliki z dysku (to nie to samo)
na dysku
Zacznij od tego ze na dysku D: nie wykonujesz zdnej operacji.
Wejdz w wiersz poleceń (administrator) i wpisz.
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth potem enter.
Następnie:
sfc /scannow.
To powinno ponaprawiać pliki systemowe.
Następnie zainstaluj sobie jakiś program do odzysku danych np.Recuve i spróbuj to co skasowałes odzyskać. Czy sie uda? gwarancji nie ma. Zależy czy nadpisane lub strimowane.
Ponieważ zrzut z Zarządzania dyskami skierowałeś do mnie, to spróbuj uruchomić komputer bez tego dysku 1 TB, czyli po prostu odłącz mu kabel sygnałowy od płyty głównej.
Istotne, czy komputer w ogóle wystartuje i czy system będzie działał normalnie?
W ten sposób zabezpieczysz nieczynny dysk 1 TB przed utratą zawartości, a na dysku 120 GB można wtedy bezpiecznie wykonać ewentualne czynności naprawcze.
Dobrze, właśnie tak zrobię.
a, właśnie, mam 1 dysk ale podzielony na 2 partycje
vvvfdfs
Nie wiem o co chodzi! Pytałem czy komputer wystartuje tylko z dysku 120 GB?
z partycji? tak.
Nie z partycji lecz po prostu z dysku 120 GB. Wybiera sie przecież do startu nie partycje lecz dysk jako całość.