Kosz - nie powoduje fizycznego usunięcia pliku

Przeczytałem, że wyrzucenie czegoś do kosza i tak nie powoduje fizycznego usunięcia pliku, to gdzie te śmieci się znajdują i czy można je na 100 % usunąć :?:

X:\RECYCLER

Tu masz pliki

Ogólnie system nie nadpisuje raczej w żaden sposób tej przestrzeni, którą zajmować plik bo po co?) – jest ona natomiast uważana za wolną. Dopóki nie zostanie nadpisana, wciąż można relatywnie prosto odczytać dane.

Usunełem, to chyba nie jest to :?:

Dodane 25.02.2010 (Cz) 17:28

Właśnie gdzie można odczytać :?:

Po usunięciu pliku w systemie jest on przenoszony do Kosza. Kosz opróżnia się klikając prawym klawiszem na jego ikone na pulpicie i wybranie polecenia “Opróżnij kosz”. Jednak nawet taka operacja nie usuwa fizycznie danych - usuwane są tylko informacje o nich i można jej odzyskać korzystając ze specjalistycznych programów.

Jeżeli chcesz na stałę i w pełni usunąć pliki - a nie tylko informacje o nich - polecam gorąco program Ashampoo Magical Security. Ja korzystam z niego w wersji 2007 i chwalę sobie go. Musisz tylko mieć świadomość, że po “zniszczeniu” - tak to się nazywa w tym programie - nie będziesz miał możliwości odzyskać danego pliku.

Uwaga jednak! Ten program niszczy te pliki - zresztą jak inne programy specjalistyczne tego typu - w 99,9%. Dysk fizycznie zostawia sobie rekordy zero-jedynkowe w “prawie” nie zmienionym obrazie w celu odzyskania plików. Takie odzyskiwanie jednak wymaga już baaaaardzo specjalistycznego oprogramowania i baaaaardzo dużej wiedzy. Najczęściej zajmują się odzyskiwaniem takich plików specjalne firmy.

Myślę, że wyczerpałem temat, i że moje wyjaśnienia były pomocne dla Ciebie esc i dla innych użytkowników.

Pozdrawiam.

Artykuł na ten temat http://www.pcworld.pl/artykuly/39169/Us … anych.html tylko szkoda, że nie napisali więcej o programach do fizycznego usuwania plików :frowning:

Do odzyskiwania Recuva

Do trwałego kasowania - Eraser