Koszt naprawy uszkodzonych portów USB / płyty głównej

Od jakiegoś czasu mam problem z portami USB 2.0 i 3.0 w laptopie Acer Aspire.

Po podpięciu 2.5" dysku, nie jest niewykrywany przez system. HDD jest sprawne jak i kilka innych, które mam w zapasie. Wszystkie są „słyszalne” i działają bez problemów na stacjonarnym PC. Jedynie pendriv’y działają po podpięciu.

W logach pojawia się często

kernel: usb usb2-port4: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
kernel: usb usb2-port4: unable to enumerate USB device

Szybkie przeszukanie internetów wskazuje na uwalone porty USB. Sprawdziłem i nie ma widocznych fizycznych uszkodzeń i luzów.

Oznaczałoby to uszkodzenie połączeń wewnątrz portów czy ścieżek na płycie głównej czy coś innego? Jaki byłby orientacyjny koszt ewentualnej naprawy?

Jeżeli pendrive’y działają, a dyski nie chcą, to może problemem jest wydajność prądowa tych portów? Dyski wymagają większego natężenia prądu zasilania i może gniazdo nie daje rady tyle dostarczyć? Jaki jest standard portów starszy niż 2.0, czy może już 3.x? Jeżeli starszy niż 2.0 to stawiałbym właśnie na problem z zasilaniem. Przy 2.0 i wyższym prawdopodobieństwo mniejsze. Jeżeli masz miernik, to możesz sprawdzić, jaki prąd pobiera dysk podłączony np. do stacjonarki i sprawdzić ze specyfikacją portu w laptopie. Są takie sprytne mierniki wyglądające jak pendriv’e z wyświetlaczem, wpinasz je w port i do niego wpinasz urządzenie. Dokładność może nie laboratoryjna, ale do prostego sprawdzenia wystarcza.

Może porty wpięte są taśmą, a ta np. słabo jest zatrzaśnięta, albo zaśniedziała.
Może też być tak, że nic się nie zrobi, bo laptop ma zwyczajnie przewidziane niewiele prądu na te porty, czasami tak jest.

Laptop działał wcześniej bez żadnych problemów z tymi samymi dyskami.

Co do mocowania portów to są przylutowane do płyty. I nie ma oznak mechanicznego uszkodzenia. Porty trzymają się solidnie.

@asus4ever wspominasz o zasilaniu. Spróbuję ruszyć temat.

Podegnij te metalowe wąsy od góry lekko, to spowoduje mocniejszy docisk. A jaki to konkretnie model laptopa?

To zbyt młody sprzęt na starszy standard niż 2.0. To były czasy przed 2000 rokiem.
Aczkolwiek niektóre laptopy mają ograniczony prąd konstrukcyjnie, pomimo USB 2 lub 3.0.

Teraz to mam zagwozdkę. Podłączyłem dwa różne dyski, które nie działały na laptopie do PC z Windows 10 i okazuje się, żei tutaj porty USB nie działają.

Po podpięciu dysku do portów przyspawanych do płyty głównej nie świeci nawet dioda na dysku. Popiecie do gniazda USB z przodu zapala tylko diodę na obudowie dysku.

Mam jeszcze jeden laptop HP który odpala ten sam dysk bez problemu.

Zgłupiałem szczerze mówiąc.

Czy jest możliwe spalenie portów USB przez wadliwy PCB dysku?

Raczej poprzez zwarcie spowodowane wadliwym kablem lub uszkodzonym gniazdem. Z reguły płyty sa wyposażone albo w jeden bezpiecznik na wszystkie porty lub na kazdy port osobno.
Na jednych ponowne właczenie dzieje sie z automatu poprzez restart komputera, na starszych trzeba wymienić.
Wiadomo co sie dzieje gdy bezpiecznik poszedł.
P.S. W gnieździe przednim jest napięcie skoro led działa tyle ze pewnie za niskie.
Szukaj w specyfikacji płyty.

Może zacznijmy od tego jakie to dyski. Czy obudowy rozbieralne, mostki jakieś, czy może fabrycznie mają USB w PCB, czy jak.

Jeden dysk to LG z USB2.0, drugi WD z USB 3.0. Obydwa w obudowach.

Mam jeszcze 2 dyski, które wrzucam w obudowę noname i jeden dysk w obudowie Dynamode z USB 3.0.

Wszystkie dyski w standardzie SATA2. Działają (sprawdzone na działającym laptopie) są w pełni sprawne, talarze się kręcą, diody świecą, dane się kopiują i kasują bez problemów.

Jeśli chodzi o laptop odpaliłem dzisiaj Linuxa z pendrive i w logach pojawiło się to

usb 1-1-port1: over-current condition

Oczywiście, po podpięciu dysku pojawia się ten sam wpis o możliwym uszkodzeniu kabla.

Nie zwracaj az tak uwagi na pierwszy wpis.Istotny jest drugi. One z reguły łażą parami
Ten oznacza ze host nie potrafi prawidłowo rozpoznać wpiętego urzadzenia więc nie potrafi dać między innymi właściwego natężenia.
Przyczyna, oprócz sprzetowej (cos nie tak z zasilaniem) to problemy ze sterownikami.
Przeinstaluj wszystkie zwiazane z „uniwersalna magistrala…”
Podepnij dysk/i z którymi problem i przeinstaluj ich sterowniki.
Poszukaj w specyfikacji płyty czy wszystkie porty usb 2 daja ten sam "prąd’
W moim „pudle” wszystkie porty usb 3 daja to samo maksymalne (900 mA) nateżenie ale już porty usb 2 nie. Tylne, cztery dają po 500 mA ale dwa przednie już tylko po 100 mA. Pen, mysz, klawiatura czy ładowanie komóry zadziała ale zewnętrzny dysk nie jest już widoczny.

Będę się upierał, że to wina sprzętu. Sprzęt nie jest ze wczesnego neolitu. Windows i Linux doinstaluje co trzeba.

Teraz pytanie co konkretnie. Bo jeśli mostek na płycie to PC/laptop by w ogóle wstał? Jeśli to inny element to który?

Poszukam w dokumentacji do płyty głównej czy coś jest o portach USB.

Podsumowując, nie widzi dysków zarówno w portach USB 2.0 i 3.0. Żadnych dysków, ale widzi pendrive tak?

Czy możesz podać jaki to model laptopa dokładniej?

Spróbowałbym wybrać jeszcze w BIOSie ustawienia default.

No to sie upieraj. Tylko co szkodzi sprawdzić.
P.S. Dodatkowo problem moga stwarzać uszkodzone pliki INF, Wpisy w rejestrze.
Dobrze jest uruchomić menedzer zadań z opcja pokaż ukryte i odinstalować sterowniki tych urzadzeń które były podłaczane poprzez usb a teraz nie działaja.
Mozesz pobrać narzędzie Nirsoftu i nim posprawdzać.