Krasnal problem z serwerem


(Jedrusdriver1982) #1

Witam!Postanowiłem się uczyć PHP,potrzebny był serwer żeby ogłądać efekty swojej pracy więc ściągnąłem Krasnala,zainstalowałem go w domyślnym katalogu.Napisałem najprostszy skrypt index.php treść:

<? echo("To jest prosty skrypt PHP"); ?>

skopiowałem go do opowiedniego katalogu lecz po otwarciu wyświetla mi się tylko pusta strona:(Następnie spróbowałem pootwierać pliki PHP które były w pakiecie z Krasnalem lecz w operze wyświetla mi się źródło strony zamiast tego co się miało wyświetlić a w Internet Exploler pokazuje się na sekunde okno pobierania pliku i strona otwiera się w operze(też tylko żródło strony)Wiecie co może być tego przyczyną?Z góry dziekuje.Pozdrawiam.


(Pavobe Reg) #2

Napisz bez ().


(Jedrusdriver1982) #3

To nic nie daje.Chodzi o to że nawet strony dołączene do krasnala się nie otwierają,tzn wyświetla się źrodło zamiast zawartości poprawnej.


(Airborn) #4

A czy Krasnal (bez urazy, ale wybór Krasnala to był średni pomysł) jest w tym czasie włączony?


(Jedrusdriver1982) #5

Tak oczywiście że jest włączony.Dlaczego średni?Jak czytałem na jakimś forum to właśnie krasnala wszyscy polecali.A co w takim razie było by lepsze?


(Pavobe Reg) #6

WebServ


(system) #7

WebServ jest lepszy, sam się przesiadłem z krasnala na WebServ.

Adres strony jest tego typu http://localhost/?


(Pavobe Reg) #8

Jeżeli chcesz przejść do katalogu, to wpisuj jego nazwę razem z ~.


(Jedrusdriver1982) #9

Ok dzieki już jest dobrze:)Był bład z wpisanym numerem IP.Ale mam kolejny problem:(Teraz skrypt normalnie działa na Apache lecz gdy go skopiuje na jakiś darmowy serwer WWW to otwiera się strona,kod HTML jest ok(wszystko się wyświetla tak jak powinno),lecz sam skrypt jest pomijany.Próbowałem na dwóch serwerach z obsługą PHP lecz jest ciągle to samo.Co może być tego przyczyną?


(system) #10

Pokaż stronę na serwerze gdzie jest błąd tzn. nie działa php.


(Jedrusdriver1982) #11

http://mario1990.lua.pl/ na dysku u mnie po wpisaniu A=1 B=2 C=1 wyswietla sie normalnie prawidlowe rozwiazanie czyli x=-1 a na serwerze wyswietla informacje “To nie jest równanie kwadratowe” czyli to co powinno wyświetlić się gdy A=0.Nie wiem czemu tak jest.Na dysku wszystko jest OK a na serwerze WWW już nie.


(Airborn) #12

ciężko powiedzieć jak nie pokazałeś kodu, ale ja osobiście stawiał bym na register globals, czyli korzystałeś pewnie z jakiegoś kiepskiego kursu


(Jedrusdriver1982) #13

Już się dowiedziałem gdzie mam błąd. Ja przesyłałem wartości z formularza w taki sposób $a=$liczba1 u mnie było OK ale żeby na serwerze działało trzeba było $a=$_POST(‘liczba1’). To był mój pierwszy skrypt,dopiero się ucze.A może ktoś zna ciekawy kurs do pobrania?


(system) #14

Odznacz w WebServ opcję ‘zmienne globalne’, ‘ustawienia > zakładka php’ aby uniknąć czegoś takiego.

Kurs…ja kupiłem książkę gdyż nie lubię kursów on-line.


(Jedrusdriver1982) #15

W sumie to też bym wolał książkę…przed snem można poczytać:)A jakie byście mi polecili książki?Jeśli chodzi o mój poziom umiejętności to:PHP dopiero zaczynam się uczyć.no więc jaka ksiązka dla początkującego?


(system) #16

Mam książkę, tylko że wydanie pierwsze a jak widzę mają już drugie.