Krzywe Beziera - Corel Draw 8


(Mlodziak115) #1

Potrzebuje wszystkich niezbędnych informacji odnośnie wlasnie krzywych beziera, jeżeli mógłbym prosić to żeby nie były one z internetu z googli, ponieważ nie chce przepisywać czegoś zywcem a będe robił właśnie projekt, prezentacje na ten temat. Jeżeli mógłbym na was liczyc prosiłbym równiez o niezbędne screeny, oraz o wszystko co i jak po koleii ... pozdrawiam

-- Dodane 16.04.2009 (Cz) 17:26 --

i jeszcze gdybym mogl prosic, o instalke programu corel draw 8, nigdzie nie moge znalezc do pobrania ;((


(errata72) #2

Normalnie nie ma takiej instalki bo program jest komercyjny,płatny.


(Phobos64) #3

Jeżeli chcesz rysować na krzywych, to nie rób tego w Corelu, to największa porażka jaką widziałem. Zainteresuj się Illustratorem. Dowolny program 2d i 3d który oferujący prace z krzywymi ma 10x więcej opcji od Corela. Corel nadaje się co najwyżej do przygotowania plików do wycinania na ploterze tnącym (w folii i termicznym) i do niczego więcej, a wersja - 8 nawet do tego się nie nadaje (skaluje pliki przy eksporcie).


(Freesystemtheory) #4

Corel świetnie się nadaje do krzywych beziera. Najlepszy jednak to dopiero 13 lub 14(wersja 12 to jest mocno nieudana...wiesza, muli się i ogólnie mnóstwo problemów). Edycja krzywych w corelu to bajka. Wszystko masz w menu podręczym. klikasz prawym i jest co trzeba. W illustratorze tego nie ma. Topornie to idzie. Chociaż tworzy ładniejsze krzywe przy rysowaniu na tablecie. Głupio tylko jakoś to wyświetla. jeśli chcesz się pobawić krzywymi to inkscape ci wystarczy. Ale nie polecam odręczego rysowania na tablecie. Tworzy zbyt dużo punktów. Weź się za Corel w wersji X4 jeśli masz kasę(tańszy niż Ilustrator). Illustrator jest dobry ale w sumie to jest tak, że rozreklamowane i powtarzane, że najlepsze. Tak właściwie nie ma najlepsze tylko kto co preferuje. Pobaw się wersjami trial i tyle. Zobaczysz co Ci leży. Ja robiłem we wszystkim, ale zostałem przy Corelu bo mi pasuje najbardziej...no i tańszy:)


(Rosa65) #5

... skoro o rysowaniu krzywymi Beziera mowa - osobiście preferuję Corela ale ściągnęłam niedawno taki mały, sprytny programik Xara Xtreme Pro w wersji 30 - dniowej. Naprawdę jest niezły. Można pobrać stąd -> http://www.idg.pl/ftp/pc_12804/Xara.Xtreme.Pro.html


(Freesystemtheory) #6

też bawiłem się Xarą :smiley: ...fajne ma bajery - tworzenie trójwymiarowych elementów


(Prima01) #7

Moim zdaniem krzywe Beziera w Corelu są ok. Ja na początku też maiłem z nimi problemy, ale trzeba trochę poćwiczyć i potem jak się dojdzie do wprawy to już idzie szybko.


(Phobos64) #8

cephei , To, że nie umiesz korzystać z Illustratora nie znaczy, że Corel jest lepszy... :slight_smile: Corel to największa porażka jaką widziałem, przypadkiem troszkę się na tym znam i żałuje, że tak wiele osób twierdzi iż jest on dobry... Może i ma coraz więcej opcji ale ich użycie w DTP wiąże się automatycznie z samymi problemami - innymi słowy sypie się nawet zwykły gradient. Wersja 12 jest całkiem dobra w przeciwieństwie do wcześniejszych, przynajmniej nie skaluje plików. Ale dla mnie nadaje on się wyłącznie do wycinania ploterowego (tnący, termiczny) i co najwyżej do robienia wizytówek, a i to nie bardzo, bo nawet wszystkich fontów nie widzi (np Myriada Pro), ma co najwyżej 2 opcje (bold i italic) w opcjach, w miejscu gdzie fonty mają po kilkanaście stylów, do zastosowań profesjonalnych jego przydatność wynosi 1% :slight_smile: